eznemjo Creative Commons License 2022.04.05 0 6 38813

Olvastam több SZSZB-beszámolót másutt is, itt is, de vannak személyes ismereteim is a vidéki rokonság révén. Többekkel szemben én nem mentem föl a vidéki Fidesz-szavazókat. Bödőcs után szabadon: ez itt a fényre sötétedő ország, nincs mese. 

 

Adott volt egy pillanat, amikor lehetőség kínálkozott a sárból való kikapaszkodásra, nem kellett nekik. Fel nem foghatom, hogy nem akadt egy ember sem, aki legalább kételkedett volna. Lehet-e, hogy valaki csupa negatívummal akar választást nyerni? Hogy háborúba küldi fiainkat-lányainkat, elzárja a gázt (bár a faluban mindenki fával, ronggyal meg traktorgumival fűt), visszaveszi/megszünteti a 13. havi nyugdíjat, megszünteti a rezsicsökkentést, bezárja a kórházakat és a többi. Lehet-e, hogy a miniszterelnök ordas nagyokat hazudozik nekik? 

 

Nem akadt egy sem, aki legalább egy percre elgondolkodott volna, hogy hátha a kertkapun túl egy másik világ is  van, amit ő nem ismer. Hogy a szövetértelmezés nulla. Az eklatáns példa a Márki-Zay féle gomba-trágya hasonlat, amiből nem az esett le nekik, hogy Orbán úgy tartja őket, mint, hanem hogy ők kikérik maguknak.  Hát megérdemlik, ami most jön. Én nem, mert én nem szavaztam a Fideszre. De ők megszülték a magyar Charles Taylort, tudjátok: "Megölted anyámat, megölted apámat - rád szavazok!"  és most boldogok: győztünk, győztünk! Majd akkor is így örüljenek, amikor az éjszaka közepén a fuldokló, kruppos gyerekkel a harmadik faluba kellene rohanni, mert ott az orvos, de nincs benzin az autóban és kút sincs, a legközelebbi városból jönne a mentő, ami 50 kilométer, egyszer majd csak odaér, bár lehet, hogy nincs benne oxigénpalack, lehetne adni a fuldokló gyereknek nyugtatót, de a patika is a szomszéd faluban van. Majd akkor örüljenek. Vagy akkor, amikor megint cigány-pogromok lesznek és nem védi meg őket senki. Vagy akkor, amikor a helyi kiskirály szórakozásból a kazánba zárja őket, mint anno Pócs János fideszes képviselő a roma alkalmazottját. Megérdemlik, mert egy sem volt képes egy percig sem gondolkodni. 

 

Tudom, a falu zárt közösség, mindenki tud mindenkiről mindent, még azt is, amit ő maga nem, a polgármester fideszes, a teljes önkormányzat dettó és így tovább, de könyörgöm: abban a nyomorult szavazófülkében egyedül van mindenki!

 

Kínáltak egy lehetőséget nekik elindulni a jobb élet felé. Nem kellett és ezért baromi dühös vagyok rájuk. Akkor kapják meg azt, ami most jön. Megérdemlik. Én csomagolok.