Jani haverja Creative Commons License 2022.04.05 0 6 12253

Nem tudom, hogy milyen idegenforgalmistákra gondolsz.

Magyarra, egyéb külföldire, vagy albánra?

 

A magyar és egyéb külföldi idegenforgalmisták kb. 90%-a a saját magam véleménye szerint nagyon keveset tud Albániáról. Ezekről a dolgokról meg még kevesebbet, mert az albánok nem mondták el, nem mutatták meg nekik.

 

Az albán idegenforgalmisták (és az albán átlagember is) pedig azért nem szívesen beszél ezekről a dolgokról egy külföldinek, mert szégyelli egy külföldi előtt, holott ő maga az albán társadalmon belül büszke rá. Ennek pedig az az oka, hogy fél attól, hogy a külföldiek össze fogják mosni a partizánmozgalmat Enver Hoxha diktatúrájával, pedig ő meg tudja, hogy a kettő nagyon nem ugyanaz.

 

A volt, Tito-féle Jugoszlávia történelme egészen más, a jugoszláv állampolgárok relatív nagy szabadságot élveztek, pl. még nyugatra is elmehettek dolgozni. Azt a rendszert egy volt jugoszláv tagköztársaság átlag állampolgára nem szégyelli, éppen ezért büszke arra is, hogy a Tito-rendszerben partizánemlékműveket is állítottak.

 

Mi (a feleségem, vagy én) el szoktuk mesélni az ilyen dolgokat is a turistáinknak, de csak azért tudunk ezekről a dolgokról, mert 17 éve ismerjük Albániát, az utóbbi 11 évben pedig itt is élünk folyamatosan, rengeteg albán barátunkkal rengeteget beszélgetünk nap, mint nap, néhányszor az ilyen dolgokról is. Ezt egy átlag külföldi (nem csak magyar) idegenvezető nem tudja megcsinálni, mert vagy nem itt él, vagy ha itt is él esetleg, akkor is ő "expat" módon próbál élni itt, nem pedig félig-meddig albánként.

Előzmény: pó_apó (12252)