Tonio 2.0 Creative Commons License 2022.04.05 -1 1 38780

1. Igenis a Fidesz szavazók lehülyézése visszatérő toposz. Régen egyébként a szoci szavazók prolizása, panelprolizása ment, valószínűleg valamivel meg kell magyarázni a vereséget, és a "mit rontottunk el?", "miben tévedtem?", valamint más vélemények elfogadása helyett a mások lehülyézése kényelmesebb megoldás.

2. Ezek a felmérések korábbiak, én a mostani választások alkalmával nem láttam ilyet.

3. A közvélemény-kutatásokkal bánjunk csínján, elég sokszor mértek félre mostanában. Most pl többen is kihozták, hogy döntetlen körüli a helyzet. Vagy az utolsó időszakban fordult, vagy módszertani problémák voltak, vagy kifelé hazudtak, de ennek ellentmond, hogy Márki-Zay azt mondta, hogy még az utolsó belső méréseik is biztatóak voltak (és ebben szerintem igazat mondott, utólag miért hazudna).

4. Sokszor az egyszerű emberek jobban fel tudják mérni a maguk igényeit, mások hajlamosak túlbonyolítani a dolgokat, és egy egyszerű embernek is lehet józan paraszti esze, míg egy értelmiséginek mondott valaki is lehet szemellenzős és elragadhatják az érzelmei. Én halál komolyan mondom, hogy egy mátészalkai közmunkás lehet, hogy józanabb politikai döntést képes hozni, mint Vágó István vagy Fábry Sándor. Nem azt mondom, hogy szuper érvkészlettel bír, de pl azt mondja, hogy legalább közmunka van, ez is több, mint ami előtte volt. Véleményem szerint ez ugyanolyan valid érv, mintha valaki összehasonlító elemzésnek teszi ki a programokat (a Fidesznél az egyszerűség kedvéért mondjuk politikai programnak az eddigi kormányzati tevékenységet). Egyébként a magukat értelmiséginek vallók is leginkább a személyes élethelyzetük változása, és/vagy családi alapon, és/vagy érzelmi alapon, benyomások alapján döntenek, ott sem jellemző, hogy valaki egyesével végigvizsgálja a szakpolitikákat.

5. Ez az egész nem magyarázza meg, hogy hová tűnt kb 800 ezer ellenzéki szavazó, aki még 2018-ban megvolt.

6. Bizony a szegényebb rétegeknek is kínálni kell valamit. És nem a krumplira gondolok. Oda kell menni a terepre. Ott voltak egyáltalán az ellenzéki pártok a kistelepüléseken? Van aktivistájuk elég? Hová tűnt a szocik és a Jobbik egykori vidéki hálózata?

Előzmény: Nyugdijas_szektor (38778)