barangolo_11 Creative Commons License 2022.04.02 0 0 129379

Szigorúan laikusként:

- nem vagyok 100%-san meggyőződve, hogy a 29-30 ohm földelési ellenállásod annyira rossz érték lenne. Ez szigorúan a privát véleményem.

Lásd hozzá ezt a videót is, ha már ettől az úrtól idéztél "Földelés szétterjedési ellenállás mérés a gyakorlatban." Több 10 éves szondától nem biztos, hogy ez olyan rossz érték.

- nálam is új szondát kellett leverni, és mérőműszerrel mérve nekem 70 ohm körüli érték jött ki.

Amit még max fogok, tudok tenni: leverek egy másikat x méterrel arrébb és megnézem, hogy annak az értéke jobb-e, vagy rosszabb.

(gyaníthatóan jobb lesz, mert nem egy száraz, köves rétegbe megy, hanem 2 méter vizes, földesbe)

- ezt Te is meg tudnád tenni, mielőtt bármi csinálsz: fogsz egy szondát levered, és megnézed, hogy az új szonda ellenállása mennyivel lesz kisebb, mint a régi.

Mivel a régi nagyon öreg, valamennyivel gyaníthatóan jobb lesz, kérdés, hogy mennyivel.

Ha mondjuk 10 ohm alatt lenne, akkor gondolkodnék (?) 18 m (??) 16-s zöld sárga kábel megvásárlásán, egyébként meg nem biztos.

Látom ezt a kötés kialakítást, és tudom, hogy a magyar ember alapból szeret fikázni, de szvsz ez nekem ultragáz.

Ezek a vezetékek nem cínezve/ónozva vannak - akkor kb nem látnád a sodrott ereket csak a fehér/ezüst forraszt - hanem simán kókányolva.

Mivel ez meg sem fordult a fejemben, ezért kérdeztem, hogy mi történt itt kb.

Amit még nem értek, hogy miért a szonda mellé hozták a védőföldeket, és miért nem az első elosztó szekrénybe egy közös sínre?

Lehet, hogy ez régen normális (?) volt - vagy most sem tilos - de én még ilyet sohasem láttam. 80 körül épült családi házunknál is már közös vf sín volt a táblán.

Ha ezt itt/így hagynám, akkor megpróbálnék kulturáltan berakni egy eggyel nagyobb dobozt, és megpróbálnám a vezetékeket érvég hüvelyezni és úgy bekötni az összekötő sínbe.

3F-d van - nekem is ez van + mellé 0 - vf szakadás volt - nagyon meggondolnám, hogy mit akarok/csinálok és hogyan.

Ha jól láttam, akkor az elosztó tábláról még semmit sem írtál, azzal mi van? (EPH?)

Ha hozzányúlnék a hálózathoz, akkor törekednék arra, hogy lehetőleg minden a legjobban hasonlítson az érvényben lévő előírásokra.

(mert ha hozzányúlsz bármilyen szinten - végül is már hozzányúltál - akkor szerintem bármilyen probléma esetén már a Te felelősséged lesz a dolog, ezt a többiek megerősíthetik)

Én az új védőföldet felhúztam a bejövő vezetékek mellé az első pontra, itt cseréltem a meglévő táblát egy nagyobbra, és betettem egy 3F AVK-t.

Meg voltam győződve, hogy le fog csapdosni, mert annyira nem bíztam a kötésekben - nálam helyenként még ténylegesen forrasztott kötések vannak, de "normális" (?) jó minőségű kivitelezésben - és meglepire minden frankó. (azt természetesen megnéztem, hogy az AVK után nincs 0 - vf összekötés, illetve az AVK azonnal lecsap, ha a F és vf közé megyek be egy próbalámpával)

A helyedben így ezeket a nagyobb dolgokat próbálnám a lehetőségekhez képest rendbe tenni, és csak utána mennék rá olyanra, hogy mi legyen a bojler (?) AVK-val.

Ha ebben a családi házban az összes kötődobozodban ilyen a kötések minősége, akkor szvsz azzal kellene kezdeni, hogy ezeket cseréled, javítod.

(próbáltam átfutni a hsz-id ebben a témában, ha valami már kitárgyalásra került, akkor sorry. Bocs, hogy hosszú lett (a többiektől is))

Előzmény: kristof-25 (129377)