Na én is gyorsan hozzá kotyogok, mint abszolút szagértetlen :)
Nálam azért fontos, hogy értsen a hangszeréhez és esetleg a kottához az ürge. Én szeretem a klasszikus gitározást, meg a spanyolos virgákat is. De csípem a keményebb vonalat is. Szerintem pl amit James Hatfield a korai Metallica albumokon riff téren mutatott, az a ritmusgitározás csúcsa. Nem csak gyors, de amellett artikulált, és nagyon dögös. Ugyan kevésbé vannak reflektor fényben, de szerintem a ritmusgitárosok precíz játéka sokkal többet dob az együtesen, mint a legkirályabb szóló.
Pengetés: Minden gitár és minden stílus más.
Nylont nem illő pengetőzni. (bár láttam már spéci nylon húrra pengetőt)
Fémhúros akusztikus, (tábori akkordozós)minnél keményebben az ujjak közé szorítani apengetőt egyenes, mozdulatlan csuklóval alkar mozgással engetendő.
Elektromos, főleg nagy torzítás mellett, az említett (100 forintos) hátrébb a pengetőt, csak a csukló mozog a tuti. Csukló külső felével lehet tompítani a húr hídhoz közeli részén. Szólóra mindenki mást szeret. Van aki esküszik a kőkemény pengetőre csukló ezerrel. Van aki a puhább pengetőt szereti és inkább kicsit merevebb csuklóval játszik. Azon kívül vannak spéci újra húzható pengetők akkord felbontához.
De szerintem művelt gitáros legalább kipróbálás szinten ismeri a csak ujjal pengetést is.
Ritkán jutok géphez, de igyekszem majd ide pislogni, mert jó topic