balpis Creative Commons License 2022.03.01 0 0 554

Sziasztok!

Már hosszú ideje gondolkozom a vízlágyítón. Most, vagy soha... De felmerült jópár kérdés, a tapasztalatok alapján remélem, lesz, aki tud válaszolni:

- EcoWaterben gondolkozom. Lehet jobb választás is ár/érték arányban?

-a vízfogyasztás kb. 15 köbméter havonta. A víz a legutóbbi mérésnél 26NK volt. Jól gondolom, hogy ehez az EcoWaterből a comfort 500 kellene inlább, vagy a 400 is elegendő lehet?

- a bejövő vezeték 3/4"-os. Mekkora nyomáscsökkenés várható? van értelme a vízlágyítónál 1"-t használni, aztán visszaszűkíteni? (sajnos csak 2.5-2.7 bar most a nyomás a tervezett telepítési helyen, a fürdőben pedig már csak 2.2bar. Erősen esélyes, hogy nem úszom meg a nyomásfokozót? Vagy próbáljam meg és ha sokat esik a nyomás, akkor tegyek be azt is?)

- Ha nyomásfokozó kell, akkor a Grundfos Scala2-t találtam. Van esetleg jobb (olcsóbb) javaslat?

-a konyhai csapról megy a mosogatógép. Emiatt dilemma, hogy oda lágyított vagy kemény vizet vezessek? Vagy a mosogatógép miatt mindenképp lágyítottat? A konyhai hálózatot nem tudom átalakítani.... Kemény víznek marad a kerti csap, esetleg plusz egy a lágyító előtt az alagsorban.

- ha kombi gázkazán/bojler van, akkor oda lágy vagy kemény? Olvastam, hogy a fűtő rendszerbe inkább keményebb víz kell. Vagy odavezethető a lágy és ha épp fel kell tölteni, akkor a lágyítást áthidalva - vagy csak csökkentve - mehet bele a keményebb víz, de a melegvíz az már lágy?

- gondolom, villanybojler egyértlműen már a lágy vizet szereti?

-a vízlágyító elé milyen vízszűrőt kell/érdemes tenni? Nem túl ritka a környéken a csőtörés, utána elég sok szemét jön sajnos a vezetéken. :(

 

köszi szépen, ha tudtok segíteni!

Előzmény: attila0325 (552)