Lutra
2022.02.28
|
|
0 0
96855
|
Kálnoky László
Elhárító kíváncsiság
/részlet/
..................
2.
Ne mondjuk öregen se, hogy nincsen vesztenivalónk, hisz ez annyit jelentene: utánunk az özönvíz, fütyülünk rá, mi lesz, ha mi már nem leszünk. Ami engem illet, szívesen beletörődnék a halálba, mert már eleget éltem. Igen, beletörődnék, ha feltámadhatnék minden száz évben egyszer, egyetlen napra, és beléphetnék láthatatlanul egy könyvtár ajtaján, s megtudhatnám, mi történt a földön, amióta nem vagyok lakója már, ha megtudhatnám, sokra vitte-e azóta emberi fajtánk, vagy kipusztította egy szálig önmagát. Igaz, az utóbbi, szomorú esetben könyvtár se volna, újságok és könyvek se benne, s csak a puszta hiányt láthatnám, de a részletek, az okok és okozatok ismeretlenek maradnának. Kielégítetlenül kellene újabb száz évi álomra hajtani fejemet, és azontúl feltámadni se vágynék, hisz élet nélkül nem történne semmi megtudni érdemes a földgolyón, amire kíváncsi lehet egy halott is, amiért láthatatlanul belép egy könyvtár ajtaján, amiért nem tud örök álomban nyugton maradni, akármilyen mély is a sírja, akármilyen sötét az éjszakája. |
|