dekóder Creative Commons License 2000.01.20 0 0 17
A pártok által használt ingatlanokkal kapcsolatban nem csupán a számadatok érdekesek. Sokkal inkább az, hogy a törvény előírásainak megfelelően használják-e azokat.
Eddig az MSZP-ről derült ki, hogy törvényellenesen bérbe adja ingatlanjainak egy részét. Ők többnyire arra hivatkoznak, hogy csupán "üzemeltetési szerződést" kötöttek cégekkel, vállalkozásokkal, politikai szervezetekkel. Csakhogy a törvény még az ingyenes bérbe adást is tiltja.

Csintalan Sándor a Napkeltében, 1995. július 26-án azt mondta: "tény az, hogy van számos olyan eszközünk, amelyekre kötünk megállapodásokat, annak érdekében, hogy a párt különböző szervezeteinek működési költségeit fedezni tudjuk. A pártok finanszírozása megoldatlan probléma, ezért ezek a szervezetek a jog adta kereteken belül próbálnak levegőhöz jutni. Lehet ezt úgy is mondani, hogy mi kihasználjuk a joghézagot." (forrás: Magyar Hírlap)

Nos, joghézagról ugyan szó sincs, hiszen a törvény egyértelmű, az azonban igaz, hogy nem tartalmaz szankciókat.

Talán ezért akadályozta meg az MSZP és az SZDSZ az elmúlt ciklusban, hogy az összes párt ingatlanügyeit vizsgáló parlamenti bizottság álljon fel.