WatchFun Creative Commons License 2022.02.26 0 2 3244

És akkor nézzünk egy pár képet!

 

1. 64MP kamera-Full Spektrum (FS) képpárok természetes fényben: 

Látható, hogy a műszálas anyagok sem UV, sem IR tartományban nem, vagy alig sugároznak vissza, a tok anyaga ezért látszik világosabb színben.

Ugyanez, csak a fotóstáskán szennyeződés látható IR-UV tartományban, ami a látható tartományban nem észrevehető.

 

64MP- FS kamera ZWB2 szűrővel (400nm-800nm között vág, tehát a látható tartományt szűri ki) természetes fényben:

A lámpabura szintén UV és IR áteresztő anyagból készült, látható, hogy sokkal jobban kivehetőek a lámpatest belsejének részletei, "belelátni" a lámpába.

A "szokásos" növényről készült fotó, a levélben levő anyagok az IR fényt viszaverik (hogy ne melegedjen fel a növény a tűző napon (egyébként ezért is van hűvösebb a növények árnyékában, mint mesterséges fedél alatt)

Bizonyos festékek sem UV sem IR fényben nem vernek vissza, így nem látszik. Erre jó példa a golyóstoll tintájában levő festékanyag: 

 

Végül: 64MP - IR - UV

Az első kép a telefon beépített LED-es vakujával, a második kép a telefon beépített 940nm IR fényforrásával, a harmadik pedig 365nm UV +ZWB2 szűrővel felszerelt lámpával készült, nézzétek el a spotot nekem. Látható, hogy a golyóstoll satírozással eltüntetni vágyott (egyébként fénymásolt) felirat mind IR, mind UV fényben tökéletesen olvasható.

 

 

Az első kép a telefon beépített LED-es vakujával, a második kép a telefon beépített 940nm IR fényforrásával, a harmadik pedig 365nm UV +ZWB2 szűrővel felszerelt lámpával készült, nézzétek el a spotot nekem. Látható, hogy különböző színű festékek különböző tartományban vernek vissza. Látható tartományban a kép értelmezhető, előtte egy fekete színű rongy van a deszkákon. IR fényben bizonyos színek eltűnnek, a rongy kivilágosodik. 365nm UV fényben más színek láthatóak, míg a rongy ismét sötét.

 

A vignettált képeken a telefon FS objektívje elé kézzel fogtam oda a ZWB2 szűrőt, ez lóg a képbe. Természetesen megrendeltem a lencse elé a kisméretű szűrőt, majd nyomtatok neki egy felpattintható keretet is, addig így tudom megoldani.

 

Fontos megjegyezni, hogy a neten szép színes "UV"-képek skorpiókról, kutyák vizeletéről a szőnyegen stb. az UV lámpák ismertetőjében, NEM UV fénykép! Azokon a képeken az anyagok UV fénnyel gerjesztve vannak és ettől a látható tartományban emittálnak, ez kerül a képekre - ez általában a biológiai anyagokra egyébként jellemző, sőt anyagspecifikusak a elnyelt-gerjesztett hullámhossz-párok. 

 

Előzmény: WatchFun (3243)