advocatusdiaboli Creative Commons License 2022.02.23 -1 0 412605

Nézd, először is - ezeket a mandineres cikkeket mindig annak tudatában olvasd, hogy mindenképpen Brüsszel-EU-USA-civilizáció-ellenesek, alapból diktatúra-orosz-kínaipártiak. Pont. Még akkor is - ha esetleg van, amiben van igazságuk.

 

Egyébként a brüsszeli energiapolitika tényleg problémás és tényleg nem számol a realitásokkal. Tehát itt most komoly igazságuk vagyon.

 

Ugyanakkor az általatok emlegetett, "majd eladják a ruszkik másnak a gázt" történetek egyáltalán nem ilyen egyszerűen. Fel lehet a térképen rajzolni, hogy hova mennek még gázvezetékek - de azt is észre kellene venni, hogy ezek NEM AZONOS MÉRETŰ/KAPACITÁSÚ és nem összekötött rendszert képező vezetékek, sőt, vannak köztük szép számmal olyanok is - ilyenek például a déli szomszédoktól jövők - amelyek szigorúan "egyirányú" infrastruktúrák, az átemelő kompresszortelepek is úgy vannak kialakítva, hogy pl: a türkmén/kazah gázt tolják az európai irányba vezető ágakba, de mást nem tudnak.

A kíniak felé menő egy szál már működő vezeték nincs semmiféle fizikális összeköttetésben a nyugatra menő infrastruktúrával! Az oroszok saját (egyébként elképesztően pazarló!!) fogyasztása viszi el olaj/gáz termelésük nagyobbik hányadát. Az EU felé exportált kb: 185 milliárd köbméter gázon túl meg tudnak a jelenlegi infrastruktúra mellett exportálni Kína felé 30-40 milliárd közötti mennyiséget, valamint van kb: 40 milliárdos - egyébként most is csúcsra járatott LNG kapacitásuk, és slussz. Vagyis, ha kiesne teljesen az EU felé menő exportjuk - akkor egész egyszerűen ezt a gázt jelen pillanatban fizikálisan nem tudnák eladni-odaadni senki másnak, mert nem tudnák eljuttatni sehova máshova. Ha az EU nem engedi be, meg át sem engedi - akkor ez ott marad és kész.

 

Természetesen kiépíthetnek új szállítási útvonalakat és kapacitásokat, új LNG terminálokat - de ez legjobb esetben is évekbe telik, másrészt olyan technológiákat (berendezéseket) igényel, amit jelenleg konkrétan senki mástól sem tudnak megvenni, mint attól a bizonyos "Nyugattól". Kínától sem, LNG kompresszorgyártása annak sincs - például. Természetesen kifejleszthetnek saját eszközöket erre - de ez is idő.

 

Ez a függés bizony most kölcsönös, és jó kérdés, hogy igazándiból kinek van nagyobb zsarolási potenciálja. Ha enyhe tavasz jön ránk és gyorsan, sokat fog sütni a Nap, nem kell nagyokat fűteni már - akkor az EU igenis megúszhatja orosz gáz nélkül is a következő időszakot - zéró bevétel mellett viszont az orosz költségvetés az év második felére már durván le lesz gatyásodva. Szóval meglátjuk...

 

 

Előzmény: Dr. Gubó Hugó (412602)