kannibál Kovács Creative Commons License 2022.02.23 0 0 409443

Az elmúlt hetekben megszaporodtak azok a "szakmai" jajgatások, melyek szerint a 12 csapatos NB1-ben akkora a verseny és a pörgés, hogy nincs idő beépíteni a fiatalokat és az edzőknek sem adódik lehetőség a kiérlelt (:-DDDD) szakmai munkára. Bozsik Péter szerint pl. elegendő két vereség és máris kirúgják őket.

 

Nos, nem tudom, hogy sírjak vagy röhögjek ezeken a jajszavakon. Mert az derül ki mindezekből, hogy tényleg emelkedett nálunk a színvonal, lévén a temérdek külföldi edző és játékos magával hozta a szűkebb pátriájának a futballkultúráját is. Ami viszont azt jelenti, hogy a bratyizgató-sztorizgató-langyos vízben pancsolgató szakmászok tényleg kiszorulnak a saját hazájuk élvonalából, a tetkószalonokra és barber shopokra kiképzett ifjú titánok pedig már az edzéseken elvéreznek a szőrösebbnél szőrösebb tökű brazil, szerb meg elefántcsontparti riválisok mellett. Mert hogy a nagy létszámú, légiósokkal teletömött keretek miatt eljutottunk odáig, hogy már az Eb-n jól teljesítő, sokszoros válogatott Botkának is vért kell izzadnia azért, hogy beférjen a kezdőcsapatba.

 

Mert nehéz tagadni, hogy emelkedett a színvonal, lévén egymás után két Eb-n vettünk részt és zsinórban négyszer szerepelt magyar klubcsapat valamelyik nemzetközi kupa főtábláján. Ráadásul az Eb-ket ugyanabban a szisztémában bonyolították le, mint az 1986-os Vb-t és érdekes módon nem omlottunk össze. Nyilvánvalóan azért, mert Pinyő kirúgása óta nem engedik oda a szakmászokat a válogatott közelébe (a 2014-es Dárdait nem sorolom ide).

 

Ellenérvként csak az elbukott Vb-selejtezőket lehet felhozni. Nos, a bukás oka egyértelmű. Amíg a Vb-n csak 13 európai csapat vehet részt, addig az Eb-n 24. Vagyis a Vb-selejtezőknek megmaradt az akcióhorror jellege, amit nemrég a portugálok és az olaszok tapasztaltak meg a saját bőrükön (és az egyikük biztosan nem lesz ott a Vb-n, pedig "csak" a csoportelsőséget bukták el). Ebből az következik, hogy a szakma szerint már most is túlpörgött és túlságosan eredménycentrikussá váló NB1-ben tovább kellene fokozni a tempót. Csakhogy ehhez nincsenek erőforrások (a mostaninál több pénzt még a NER sem tud belepumpálni). Ráadásul lassan elfogynak a magyarok az élvonalból és szegény Rossinak nem lesz kit beválogatnia.

A gond már most itt a nyakunkon, hiszen Szalai Ádám mögött iszonyatos űr van és gyülekeznek a viharfellegek a kapusposzton is, mert rendkívül komoly és elmélyült kutatómunkát igényel az, hogy valaki találjon a magyarok között olyan hálóőrt, akit ki lehet állítani egy nemzetközi tétmeccsre és még nem érte el a 30. életévét.