B.Zs.D. Creative Commons License 2000.01.17 0 0 965
Anyahajóról jut eszembe egy különös repülő szerkezet, a V-22 Osprey. Ha jól tudom, ez lesz az első sorozatban gyártott billenőrotoros repülő, mely függőleges le és felszállásra képes (pont anyahajóra találták ki), de vízszintes repülésben egy turbólégcsavaros repülőgéppel vetekszik. Rendszeresítés előtt áll a US Navy-nél. Bővebben itt: V-22 Osprey.

Sima anyahajók: mondod, hogy a régiek ilyenek voltak, én viszont azt láttam valahol, hogy a jelenleg tervezés alatt állók is ilyenek lesznek, a radarkeresztmetszet, láthatóság csökkentése érdekében, meg hogy ne legyen minek nekimenni.

Még valami: a Spektrumon megy egy sorozat, Repülő ventillátorok címmel. Ez is a függőleges felszállásra, lebegésre képes repülő szerkezetekkel foglalkozik. A múlt héten elképesztő dolgokat lehetett látni benne. Az ötvenes években a gyalogos katona röptetésével próbálkoztak. A pasas egy dobogón áll, a dobogóban egy légcsavar, amit két kétütemű motor hajt (Trabant?) és össze-vissza röpköd vele. Még célbalőni is próbáltak róla, szerény eredménnyel. Más ilyen őrült dolgok is voltak, ugyanez két nagy szembenforgó légcsavarral, hátra szerelhető rakétával, stb.

Előzmény: ZöPö (958)