Kissé offtopik leszek a megadott témához képest, dehát minden Microsoftos téma idáig jut :-)).
Véleményem szerint a Windows nem azért rossz választás, mert jócskán bugos, ilyesmi más oprendszerekkel is gyakran előfordul, végül is a számítástechnika hőskorát éljük, a repülés hőskorában is sokan a földhöz csapták magukat tervezési és kivitelezési gondok miatt. A Windows-zal az a baj, hogy a gyártó cég meglehtősen tágan értelmez sok szabványt, és ráadásul zárt forráskódú. Ez azért baj, mert most, hogy az információnak ilyen nagy jelentősége van, ha Windows-t használok, nem igazán tudhatom, hogy mi történik az adataimmal. Ha egy nyílt forráskódú rendszernek, nem nézem át a forráskódját, akkor sem tudom, hogy mi történik velük, de egy nonprofit, független fejlesztőkből álló közösségnek inkább elhiszem, hogy biztonságban vannak, mint egy olyan cégnek, amely már többször eljátszotta az ügyfelei bizalmát.
Lehet érvelni azzal, hogy én csak egy egyszerű felhasználó vagyok és nem érdekel, hogy hogyan működik, csak működjjön, de a népszerű autós hasonlattal élve, az azért érdekel, hogy van-e az autómban ABS, légzsák.
A GNU szoftverekről (ilyenek léteznek Windows-ra is) nagyjából elmondható, hogy képesek azokat a minőségi és kényelmi szolgáltatásokat nyújtani, mint a zárt forráskódú társaik, a GNU operációs rendszerek pedig általában sokkal biztonságosabbak, stabilabbak, mint a Windows. Azért általában, mert pl. egy Linuxot is lehet úgy konfigurálni, hogy ne legyen biztonságos, itt a maximálisan elérhető biztonságról van szó.
Ezek miatt én csak azt tudom mondani, hogy "open your mind", mert most még talán lehet némi befolyást gyakorolni arra, hogy ki ellenőrizheti a jövőben olyan fontossá váló számítógépes rendszereinket.
A GNU szoftverek elterjedésének persze vannak korlátai:
1. A GNU szoftverekben jártas szakemberek hiánya, a szakember és felhasználóképzés hiányosságai (Sok helyen csak érdekességként említik meg, hogy nem csak Windows van.)
2. Akik döntenek arról, hogy mit használjunk, nem tudnak, vagy nem akarnak tudni arról, hogy milyen szoftverek között lehet választani. Érdemes lenne példát venni Kínáról, ahol politikai okok miatt saját fejlesztésű Linux rendszer használatát tervezik a kormányzati gépeken. (RedFlag Linux?)
3. Sok esetben sajna olcsóbb Windows-t használni, ugyanis többe kerülne betanítani a felhasználókat például a Linux használatára, mint megvenni a Windows-t (ld. 1. pont)
Az ingyenes szoftverekben kételkedők kedvéért leírom, hogy a hozzászólásom írásakor egy ingyenes oprendszer fut a gépemen, a kezelőfelület kényelmi szolgáltatásai simán verik a Windows-ét, és a rendelkezésemre álló szoftverekkel el tudom végezni mindenfajta munkámat + szórakozni is tudok, a gép rendszergazda jelszavát meg majdnem elfelejtettem, mert olyan régen kellet hozzányúlni a rendszerhez :-)).