goldenwing Creative Commons License 2022.02.09 0 0 64593

Nem álhír, csak az a hír nem megerősített még hogy kizárják-e a csapatot és Valievát az egyéniről. Egyébként minden média beszámolt róla, maga a hír biztosan nem kacsa.

Nem területem a sportolók gyógyszerezése, nyilván sportonként változik kit mit hogy használ, de szoktam kicsit olvasgatni a témában. Ami legális azt biztosan mindenki igyekszik kihasználni hiszen manapság az élsportban minimális nüanszok számítanak a teljesítmények között. Műkorcsolyában nincs annyi értelme használni szereket, mint az olyan sportágakban, mint pl. atlétika, úszás, stb. de azért itt is van olyan ami segítheti a teljesítményt. Az említett szer egyébként a a szervezet oxigénellátását növeli és állítólag a pulzust is stabilizálhatja. Az olyan fiatal női versenyzőknél, mint a Tutberidze tanítványok, pedig a hormonblokkoló szerekek használatának is van értelme, hiszen megállítja a test növekedését, és így kisebb, vékonyabb testtel könnyebb az ugrásokat bepörgetni. 

Már egy jó ideje vannak találgatások a Tutberidze csapat háza táján. Feltűnő volt, hogy az utóbbi időben mindenhol ott van, versenyeken is (sőt a csapatversenybe beült a kiss and cry-ba is) az oroszok orvosa, egy Philip Shvetsky névre hallgató, viszonylag fiatal orvos, akinek egy olyan cége is van ami a xenon terápiával foglalkozik. Az a xenon terápia amit alkalmaz, egy oxigén és egyéb nemesgáz belélegzésére alkalmas koktélkeverék, állítólag serkenti a vörösvérsejteket és az állóképességet is javítja, és nagyon hamar, perceken belül kimegy a szervezetből, ezért nemigazán kimutatható doppingszer. Nem tudni, nincs rá bizonyíték hogy ilyet használnak a Tutberidze lányok de azért vannak kétségeim, hogy teljesen tiszták.

Egy 15 éves sportolónak nem hiszem, hogy bármilyen beleszólása lenne, valószínűleg nem is tud róla. A felelősség az edzői csapaté, orvosé, és valamennyire a szülőé is, ha tud róla, mit adnak a gyerekének.

Megértem a kifakadást, de manapság sajnos már nagyon sok mindenhol jelen van a dopping. És azért akármennyire keményen dolgoznak a Tutberidze tanítványok, azért az utóbbi időben egyre több kérdés merült fel velül kapcsolatosan, hogy valóban tiszták-e. Holnapra bízom benne többet tudunk.

Előzmény: Kice02 (64591)