gsmotoros Creative Commons License 2022.02.09 0 0 128449

Kedves Fórumozók!

 

Kedves _ZE, Mutual Friend, Mekk Elek Ezermester, Dehogyne, ötfelezős, Atis57, Jahno, yamahari, Mr. Pepe00, C20NE, Overnengineering, kiggyo!

 

Nem volt célom a téma "felrobbantása", kissé naív, erősen folyamatos tanulófélben levő építkezőként szerettem volna kérdezni. Nem biztos, hogy kellő részletességgel sikerült a kérdésemet feltenni, ahogyan azt említettétek is. "Szétspammelném" a témát ha egyenként válaszolnék a válaszokra, így kérlek engedjétek meg, hogy végigolvasva az összes hozzászólást az azokban felvetett kérdésekre válaszoljak így a munkanap végén, amikor is el tudtam olvasni a részletes és segítőkész válaszaitokat.

 

A helyzetet ahogy írtátok nem teljesen megfelelően írtam körül sajnos. Ennek tisztázásaképpen:

 

-Alapvetően jelenleg a védőcsőben kettős szigetelésű vezetétkek vannak. Az éjszakai áramnak és a nappali áramnak a vezetékei.

 

-Nem méretlen vezetékekről van szó. Egy helyrajzi szám, két épület a felállás. A főépületben van a villanyóra, ott van leverve egy fő földszonda, ugyanakkor ezen gazdasági/melléképítménynél is van pluszban földszonda.

 

-Ha jól gonodolom a leírásotok alapján ha az UTP kábel végei fali dugaljakban végződnének, akkor ez esetlegesen veszélyes helyzetet is idézhetne elő. Nem sodrott, hanem fali kábel révén ez akár probléma is lehet, a kábel maga kiállásokban kéne, hogy végződjön, onnan patch kábellel lennének bekötések egy routerbe stb. Akkor lenne okés a helyzet, ha a kábelek közvetlenül UTP-s eszközökben végződnének, amik fel volnának készítve esetleges feszültségcsúcsokra, amik a vezetékben indukálódhatnak elméletileg, hiszen egy védőcsőben volna az erősárammal és ezáltal akár előfürdulhatnak extrém helyzetek.

 

-A zavartól nem félnék igazándiból (ha volna, akkor az ember átvált optikára és zsebbenyúl), egyedül az érintésvédelemtől (legyen biztonságos a rendszer).

 

Az optikai vezeték felmerült nekem is. Ámde egy helyrajzi számról beszélve necces, hogy a Telekom hajlandó-e kettő optikát bekötni egy telekre. De ha hajlandó akkor is ez ágyúval verébre lövés talán. A cél, hogy megbízható internet legyen a "kisházban" is. Jelenleg a Sagemcom 5670 optikai végpont kimenetein UTP lehetőség van csak (elsőre sima CAT6 fali kábelt gondoltam befűzni, amúgy ez tényleg kb 300V szigetelési osztályú). A meglévő optikai végpont (300 MBit/s a csomag amúgy, de ezt lehozná amúgy Cat5E kábel is) mellé extra eszközök kellenének, ha az összeköttetést optikával oldanánk meg.

 

A vezetéknélküli megoldás idáig kudarc, a főépületen alumínum redőnyök vannak, eléggé betesznek a nap egy részében a vételnek, amit amúgy a főépület emeleti ablakába rakott extra erősítővel sem sikerült élhető minőségűre bejátszani.

 

A powerline megoldásra azért nem bíznám a stabilitást.

 

A lényeg, hogy Mekk Elek Ezermester "lépcsős" behúzást javasolna. Ezzel még próbálkozhatok a "pipa" eltávolítása után.

 

Illetve ha ez necces, akkor kicsit a fali átvezetéseknél gányolva van külön védőcsőben (a fűtéssel eggyütt) egy csengőkábel, azzal behúzhatnék egy csnegőkábelt és egy optikát vagy UTP-t. 

 

Alapvetően a fő probléma az, hogy még egy "behúzókábelt" (egy régi CAT5 UTP kábel egy darab érpárjára gondoltam) sem tudok elhelyezni a problémás védőcsövezés miatt, tehát, hogy a haszonkábel optika vagy UTP addig amúgy még el sem jutottam gyakorlatilag sajnos.