Újlaki Creative Commons License 2000.01.15 0 0 940
Feltételezem, hogy amit hallottál, a tolatás közbenmegkezdett hajtóműindítás hangja volt. A vontató is adhat furcsa hangot, pl. ha hidraulikus hajtása van. A vontató egyébként nem feltétlenül látszik, hiszen elöl van, a gép orra alatt.

Érdekes, hogy néha elhangzik a javaslat valamiféle futóműbe építhető villamos hajtásra. Az egyik indok, hogy a gumiköpenyek kopását lehetne csökkenteni, ha leszállás előtt a megfelelő fordulatszámra pörgetnék fel a futókerekeket. A másik dolog ez a tolatás.

Feltételezem, hogy egy ilyen villamos hajtás - a második esetben igen nagy teljesítményre lenne szükség - olyan mértékben növelné a futómű tömegét, bonyolultságát, karbantartását, hogy egyszerűen nem éri meg.

Egyébként ott, ahol folyosó van, tehát az épülettel szembe kell állni, azaz szükség van a vontatóra induláshoz, ott megvan az infrastruktúra, tehát lesz vontató a kellő időben. Ahol ez kétséges, ott amúgy is a régi módon, az éülettől távolabb állnak meg a gépek, és akkor önerőből, előre, el tudnak indulni. Nem csak a 727-es.

Előzmény: B.Zs.D. (939)