Halihó!
No, mindenekelőtt pár érdekesség.
Az Óra Magazin három napja a boltokban. Nekem ma jött meg, bár tegnap azért belekukkantottam a lőtéren. Mostigazán látványos dolog nincs benne, viszont szakmai alapozáshoz kitűnő ez a szám. Hogy mást ne mondjak az ETA, mint az egyik legnagyobb szerkezetgyár történetét, szerkezeteit mutatja be az egyik vezércikk. Szó van a Zenith óramárkáról, az egyik legnívósabb svájci márkáról. Van szép 5 Hz-es, stopperes kronográfjuk. Nem piskótka. Az ára sem.
Szerintem megéri az árát (már az újság).
Szucsr! Mondasz valamit. De azért egy próbát megér. Telefonon felhívja Breki a boltot, megkérdezi egy füst alatt a sorozatszámot is, a cápabőr szíjat is, a hátlapot is. Így legalább tisztázódhat a dolog.
No, viszont van itt egy érdekes kérdésem. A szerelmem tegnap előtt elkezdte tekergetni az óráját (valami egyszerű kvarc szerkezetes, naptáras mutatós picinység), kérdezem, mit csinál. Aszongya, hogy 31 napos a naptárja, és rövidebb hónapok után át kell tekerni a következőre. Felvetődött bennem a gondolat, hogy a dátumkijelzős automata szerkezeteknél hogyan is működik ez. Szintén 31 napos a tárcsa, és a rövidebb hónapok után tekergetni kell, vagy az órát vásárláskor beállítják, hogy a pontos dátumot mutassa, és a szerkezet szépen kövesse a hosszabb/rövidebb hónapok változását? Ehhez a legoptimálisabb becslések szerint is kell egy olyan szerkezeti elem, amely négy évente tesz meg egy teljes ciklust (tehát a szökőévet is belekalkulálja). Ez mechanikailag igen nehézkes szerintem. Annó, még a korábban említett rádióműsorban mondott valami olyat az egyik illetékes, hogy a Longine órák többségének naptárszerkezete olyan, hogy átlagosan 35-40 évente kell hozzájuk nyúlni és átállítani bennük egy kis kallantyút a további kb. 35-40 évnyi pontos működéshez.
Ugyanakkor az logikus, hogy a naptár megfelelő működéséhez az órának nem szabad megállnia. Egyszer mutattak egy kis szériában (évi kb. 10 darab) gyártott órát egy újságban, amely a Breitling Montbrillant PQ-hoz hasonlóan kb. 20 féle különböző információt mutatott az időtől a holdfázison és ár-apály fázison át a naptárig. Namost az órának mecahnikus, de kézi felhúzású szerkezete volt, és egy doboza, amely figyelt arra, hogy az óra megadott időközönként megfelelően fel legyen húzva. Ha esetleg a szerencsétlen tulajdonos akár csak egyszer is elfelejtette felhúzni az óráját és az néhány napnál tovább állt, az óra teljes újraszabályzása kellet (logikusan a gyárban).
Szal, hogy is van ezzel a naptárral?
Prof