Törölt nick Creative Commons License 2022.02.05 0 1 730

Véletlen sem nográdi ráadásul 3-an voltak testvérek és az apa a rigoczi csárdát bérelte (Darány-Barcs között az erdöben). A Nagy Betyárkönyvet felejtsd el, tele van hamis adatokkal, helyette Berta százados kriminál történész könyve és Gönczi Ferenc monográfiája ad eligazitást. 

 

Ime ,mutatom Gelencsér "szülöházát", Berta szerint Somogyváron született, de itt nevelkedett fel testévreivel. 18. századi csárdaépület. A nevezetes Rigoczi-csata szinhelye. A Rigoczi csata 1863-ban volt. A három Gelencsér fiubol az egyik itt esett el. A másikat a tamási biro juttatta akasztofára (Drávatamási) öt Gelencsér Jozsef ezért kivégezte. Gelencsér Jozsefet pedig a Kaposvari börtönudvarban 1865 május 15-én akasztották fel, egy társával és sok orgazdával együtt.  Majd ennek a képeit is mutatom. 

 

De most, a Rigoczi csárda. 

 

Ez volt a somogyi betyárok törzshelye, a Patkoké, Hajnal Jánosé, Bergán Fülöp Jánosé és a Gelencsér testvérek itt nevelkedtek mindhárman, apjuk volt itt a bérlö és egyben orgazda is. 

 

 

Az épület mai megjelenését a köporos vakolat és az eredetivel nem egyezö ablakok csufitják el, mivel több mint 200 éves épület, (talán 250 éves is megvan, ha nem több)  jo lenne eredeti formájában helyre állitani. Ma magáűntulajdon, nem csáradként üzemel. 

 

 

A rigoczi csárda. 

 

foto Cracowius

 

 

Előzmény: Völgyvidéki (729)