TgY Creative Commons License 2022.02.02 0 0 79175

Valszeg félreérthető voltam, az 1. és 2. teőfelület ugyanúgy Dél-nyugati irányba néz, csak eltolva és a 2. panelmező árnyéknak kitett. Így a Fronius-os variáció esetén csak 1 string volna (2 panelmező együtt, de a 2.-on levő panelek Tigo-val ellátva).

SolarEdge esetén az árnyékos tető helyett 3 panel kerülne az alternatív 3. tetőfelületre a többi paneltől eltérő (Dél-keleti irányba) ha így is optimálisan működőképes. 
Sok ismerősnél működik Fronius problémamentesen, 1 SE-s ismerősöm van, nála 3 év alatt 2 optimalizálót cseréltek. Tudom 1 példából ne általánosítsak, de azért egy kicsit a Fronius felé hajlok a megbízhatóság miatt, bár a Tigo optimalizálókról még se jó se rossz gyakorlati tapasztalatokat nem hallottam.

Viszont az SE panelszintű monitorozást biztosít (így vették észre az optimalizálók problémáját),  Tigo-k esetén viszont bár létezik de nem biztos hogy itthon elérhető megoldás a monitorozás (esetleg a rendszer teljesítményének bezuhanása utalhat a Tigo hibájára, hogy valamelyik panel árnyékhatás esetén ledegradálja a teljes string-et ?)

Előzmény: nagykunsági (79173)