Törölt nick Creative Commons License 2022.02.01 0 7 213789

"Ez egy hülyeség..."

 

KÖSZÖNÖM! Végre valamit jól gondolok :D

 

És a kés magassága az asztalhoz képest. Végre találtam egy videót, ahol jól elmagyarázzák. Azt hogy eddig miért nem találtam erre rá ,pedig korábban is kerestem, az az hogy tavaly nov 21-én töltötték fel. Kb innen jön a lényeg ami a témához kapcsolódik:

 

Érdemes amúgy az egész videót végignézni, de ha nem is akarod megnézni az egészet, inne, a linkelésemtől számítva 2 percet halgass/nézz meg belőle. A 2 perc után pedig a jó öreg fatologatós módszerrel állítja be a késeket, magasabbra az elszedőnél. 

 

https://youtu.be/WJhnUmhFjL0?t=787

 

"so that they are a fraction above the outfeed table ... fraction .. I mean a thousandth or so "

 

"hogy egy picivel a fogadó asztal felett legyenek ... mennyi a pici ... ezred mm vagy akörül"

 

Nade nem ez a lényeg, hanem hogy miért. Szerintem nagyon érthetően és logikusan és egyszerűen magyarázza el. Mutatja ugye, amit mindenki tud, hogy a gyalukések milyen alakban marnak ki darabkákat a fából, persze a mintadarabon elnagyolva:

 

Majd szemlélteti egy színes krétával a valóságban a jelenséget:

 

Majd azt mondja: ha a gyalukés legmagasabb pontját, azaz az élkört (ami a kimarás szempontjából ott van ahol mutatja cerkával) az elszedő asztal szintjéhez állítod ...

 

... akkor a "hegyes részek", ezek itt ni ...

 

.. bele fognak ütközni az elszedő asztalba, mert amikor a kést elhagyja a fa, még mindig ilyen hullámos (én elneveztem "hídlábasnak") a fa felülete. Még ha minimálisan is, de igen. És ugye ha a kés egy szintben van az asztallal, akkor mielőtt az elszedő asztalhoz érne a fa, ott az első (és második és X.) "hídláb". Ami ugye a geometria alapján "nekimegy" az elszedő asztalnak.

 

És azt mondja, hogy kb annyival kell megemelni a kést az asztal fölé, amennyi a magassága ennek a kiharapott körívnek. Ha csak pár ezreddel is, akkor annyival.

 

Rajzoltam egyet, messze nem arányosak a körívek, késpozíció, meg ... de szerintem kb erről beszél:

Teház azt kell elérni, hogy a "hídpillér" lábai minél közelebb legyenek az elszedő asztal síkjához, azzal inkább egy szintben legyenek, különben nekiütköznek. Nem fog ettől megakadnia fa, de "emelgeti" saját magát. Ez van legalábbis, ha a kés egy szintben van az asztallal, és amúgy ez logikusnak tűnik, sima geometria alapján. Ahogy az is, hogy a hídlábak akkor nem lesznek útban, ha a kés kicsit magasabban van az elszedő asztalnál, és így szebb lehet a felület. Ha minimálisan is, de szebb.

 

 

Hmm, mit gondolsz?

Előzmény: BözsiBözsi (213788)