Pompiere Creative Commons License 2022.01.30 0 0 3802

Alapban úgy gondolom, hogy a hullámlemez kerítés nem magánház kerítésének való, hanem pl. egy telephelyének. De ízlések és pofonok.

 

Mivel egy "óriási vitorlát" készülsz építeni, én az oszlopokat inkább 2-2,5 méterenként tenném le és valami combosabb méretből csinálnám.

 

Az alapozást meg kell csinálni 80-90 centire. A 60 centi nem elég. Azt megmozgathatja egy fagyosabb időjárás. (Az nem számít, hogy mostanában enyhébb telek vannak. Bármelyik télen lehet egy pár napig tartó -15, -20 fok, mint ahogyan nemegyszer volt már rá példa.) Az alapot és a lábazatként használt betonkerítés elemet nem kell szigeteléssel védeni.

 

Sajnos a 2 méteres kerítésmagasság azt hozza magával, hogy a 6 méteres zártszelvény nem ad ki három oszlopot, hanem csak kettőt. Egy méter pedig "leesik". Ezeket az egy méteres darabokat ugyan - belső toldással - fel lehet használni, de azok az oszlopok csak toldottak lesznek.

 

Időjárás esetében a szél lesz az ellensége, ha nem lesz rendesen megcsinálva. Kószó József, Kerítések című könyvében arról ír, hogy a zárt kerítéseket szélnyomás ellen méretezni kellene. Ezen felül nyáron befülled az a tér, amit körbevesz, eltakar. A növények sem igazán fognak megélni mögötte, a lecsapó szél miatt.

 

Ha van szomszéd akit érint ez az építkezés, kérdezd meg, hogy mit szól hozzá. Nem mindenki örülne - én se - ha az oldalhatarára lemezkerítés kerülne. Pláne úgy, hogy a nem famintás, hanem a méregzöld oldala nézne felém.

 

Ha utcafrontra kerülne a kerítés, akkor az önkormányzatot is érdemes megkérdezni, hogy a település arculati kézikönyvében mit engedélyeznek. Felénk pl. hivatalosan nem lehetne, de ellenőrzés hiányában van aki ilyet csinál(tat) magának. (Addig amíg valami illetékesnek fel nem tűnik és át nem építtetik őket.)

Előzmény: videkiatlag (3801)