GyőrPécs 2.0 Creative Commons License 2022.01.30 0 8 71708

Egy gyűjtőtárs megosztott velem egy érdekes "szakmai" bejegyzést, amire szeretnék reagálni. Azért itt, mert az érintett itt látja, ahol pedig megjelent, ott nem tudom megtenni. A bejegyzés így szól:

Pontosítanám a biztos "nem személyeskedő" gondolatokat. 

1. sosem terjeszettem ilyet, egyszerűen azért nem, mert mindenki tudja, hogy ez nem igaz. Valóban segített a szerző másoknak, akik erre kérték! Jómagam is beszélgettem vele erről. Még azt is felajánlotta anno, hogy eljön, és segít fotózni!!! Ezért a bejegyzés ezen része nem igaz (1)

2. Nekem ezt ő nem mutatta meg soha, az biztos! Beszélgettünk róla, de a kivitelezés bemutatására sosem került sor. Így ez is egy hamis állítás (2).

3. Álláspontom az, hogy a kivitelezés részletei sosem kerültek megosztásra a gyűjtői körrel az ő részéről olyan részletesen, hogy azt bárki kivitelezhette volna egységesen. Pl. egy erről szóló cikk vagy bejegyzés formájában nem került napvilágra.  (Én nem tudok róla, de tévedhetek is...) Sem tőle, sem mástól nem született tudomásom szerint "Téglafotózási kisokos". Milyen részletekre gondolok: alkalmazott technika, anyagok, háttér, megvilágítás módja, esetleg izzó típusa, géptípus, állványrendszer, tárgytávolság, expozíció stb... egységesen, egyben, hogy aki elolvassa, az ugyan azt létre tudja hozni (ez lett volna, illetve lenne az alapja pl. egy egységes, szép kiadványnak, de tudomásom szerint -én is dolgozom egy formáján- már megszületett ennek egy használható verziója, egy leírás, és meg is fog jelenni hamarosan, így e hiány pótolva lesz) 

Az általam kifogásolt bejegyzés valós tartalommal ezért így nézne ki: "Beszélgettem a téglafotózásról N.A.-val is, akinek felajánlottam e téren a segítségemet, és akinek az a véleménye, hogy jó lenne egy egységes technikai leírás erről, de ezt még eddig nem tette meg senki, én sem, bár ehhez feljogosított volna az, hogy képeim esztétikai milyenségéről általában pozitív visszajelzést adnak a gyűjtőtársak!" 

Vagy valami hasonló... ;-)