A kérdés szerintem ennél kb 2 nagyságrenddel komplexebb: miért van ennyi utas, miért ennyi utas van, a világ várható trendjei kapcsán mi várható?
(az utóbbihoz: a gépkocsi modal split arányának folyamatos növekedésének megszűnése szerintem már a "küszöbön van").
Nem tudom, hogy vannak-e ilyen modellek, de kérdés, hogy mi a teljes mobilitás, abból a vasút szerepe (ilyen talán - biztos - még van is), ezen túl, a mobilitási igény hogyan fog változni a jövőben.
A teljes mobilitási igényből - mennyi a vasút elvi részesedése - tehát tegyük fel, hogy az egyéni utazás nehezen elérhető, a vasút viszont jó és gyors szolgáltatást tud nyúltani - a reális, helyzetből kihozható maximumot, a költséghatéhatékonyság figyelembe vételével (tehát a Nógrád-Budapest Hypeloop nem ér), szükség szerint több alternatívával (költség-szolgáltatási szint páros).
Ez az az "álmodozás", amit senki sem akar megtenni, mert nem reális. Pedig fontos: az egyik határ a 0 utas, megszűnik a vonal. A másik határ meg ez. A kettő közt hol van az optimum? Adott esetben a várható trendeket is figyelembe véve, rövid- közép- és hosszútávon.
Az, hogy mennyi utas jelenik meg a rendszerben (és, hogy mennyi van valójában) és miért, az egy pillanatfelvétel, ebből nem lehet érdemi következtetést levonni. Akár Budapesten a nagykörúti villamosról is be lehet bizonyítani, hogy szükségtelen. Elég lenne 10 km/h sebességkorlátozással, minimális férőhellyel hülye időközönként (pl, 47 percenként), pontatlanul járni, a legkisebb létező villamossal. Rövid időn belül ülőhely is lenne rajta, "baj" csak abból lehet, ha felfedezik a turisták, várost nézni:)
Tehát, a válasz, szerintem abból, hogy mennyi az utas épp most, meg épp tegnapelőtt, nem lehet következtetést levonni arra vonatkozóan, hogy sűríteni vagy ritkítani kell.