Alpári Gnác Creative Commons License 2022.01.28 0 0 567

mit csináltak fél éven keresztül?

 

Én úgy képzelem el, hogy ez két egyetemista, akik minden más mellett, szabadidejükben fejlesztgették a dobozukat és fél éve ültek neki először, de ezzel nincs is semmi baj, ahogy a ráfordított összeg is reális, mert 1 millió soknak tűnik, de minden fejlesztés esetében az utolsó 10% viszi el a ráfordítás 90%-át.

Ezt az adagolót egyébként lehetne rentábilisan gyártani még az általuk megálmodott áron is, csak nem Magyarországon, hanem egy olyan cégnél, ahol minden infrastruktúra eleve adott.

Ahol van szerszámkészítés és van fröccsöntés, van NYÁK-gyártás és áramkör tervezés, van marketing és bejáratott fogyasztói csatornák, vagyis nagyjából Kínában.

Szóval ha van egy működő, mindenben 100%-os prototípus, akkor lehet megkeresni mondjuk a Xiaomi-t és imádkozni, hogy ne lopják el az egészet, de el fogják...

 

És idáig eljutni is sok tízmilliós költség.

Vagy az van, hogy reálisan átgondoljuk és elengedjük, ez az, amit a legtöbb műsorba jelentkező nem képes megtenni, valamiért nem tudják elfogadni az emberek, hogy az ő ötletük nem kell a népnek, mert ha nekik szükségük lenne rá, akkor hogy-hogy a többinek nem? Vagy nem ezen az áron?

 

A Munch-ról azt gondolom, hogy az egy klasszikus startup abban az értelemben, hogy ők nem innen akarnak nyugdíjba menni és a befektetők sem azzal szálltak be, hogy 30 éven keresztül kapnak majd havi párszázezer forintokat, azt a Moldován szó szerint elmondta a múltkor, hogy hát az őt mit érdekelje.

 

Viszont ha fel tudnak építeni egy működőképes modellt erre, akkor mivel az egész optikája nagyon jó, pompásan kommunikálható, el lehet adni valami multinak, ami fel tud mutatni egy végletekig emberbarát, bolygómentő projektet, amitől jobban fog kinézni az, hogy amúgy naponta 100 hektárnyi szemetet produkálnak az óceánban.

 

A dolog kulcsa szerintem az elosztás optimalizálása, mert szemetet szerezni viszonylag könnyebb, pláne ha a szemetelő ezzel még társadalmilag felelősnek is tudja feltüntetni magát.

Azokat ugye vegyük le, ahol mondjuk egy cukrászda adja oda a megmaradt sütiket, ehhez nem kell Munch, ez eddig is bevett dolog volt.

A nagyobb fogás az, ha tényleg üzletláncoktól lehet beszerezni mázsaszám a szemetet.

Ezt viszont már el kell osztani, az nehezen kommunikálható bolygómentésként, ha a soroksári Auchanba kell kiautózni fél kiló rizses húsért.

A dolog jelen állapotában a gonosz énem azt mondatja, hogy a szektás fiúknak az is remek, ha ezeket a tételeket egyenesen szállítják a szemétégetőbe.

Mert a lényeg, hogy épüljön a brand, hogy minél jobban eladható legyen.

Aztán 10 év múlva valamelyikük ott fog ülni a stúdióban, mint cápa és vállalkozásra okítja az akkori bolygómentőket.

Előzmény: Gabknowsworst (558)