mmormota Creative Commons License 2022.01.28 0 1 57

Ha csak arra gondoltál, hogy egy nyomtatott áramköri lemezt, saját kapcsolási rajzzal, amelyen uC is van, az elég könnyen megy. Persze alapvető ismeretek (áramkör tervezés, nyomtatott áramköri tervezés) kell hozzá.

 

Több kínai cég vállal akár 5db-os nyomtatott áramkör készítést smd beültetéssel együtt. Én is rendeltem már ilyet, többször is. Nem is drága, amit én rendeltem, az egy uC-t meg még kb 20 egyéb alkatrészt tartalmazott, 5 db készült, és kb. 1600Ft/db volt (még a chiphiány előtt, most minden drágább).

 

A dolog úgy működik, hogy még a tervező rendszert is adják online. Ezzel a legegyszerűbb rendelni, persze nem csak így lehet. Van egy nagyon nagy alkatrész bázisuk. Ha ebből választok és teszem fel a kapcsolási rajzra, biztos lehetek abban, hogy van nekik raktáron, tudom az árát, és automatikusan a megfelelő nyomtatási képet teszi fel a nyomtatási képre. Mikor kész a nyomtatási terv, feltöltöm. Ellenőrzi azonnal automatikusan. Megmutatja, hogy nézne ki beültetve a panel, fényképszerűen. Megmondja az árat és a határidőt (be is tartja).

 

Viszont legtöbbször nincs erre szükség. Van egy csomó kész uC panel, pl. a képen levő a chiphiány előtt 700Ft volt. 32 bites, 72MHz órajelű kontroller, USB meg egy csomó periféria, timerek, uart-ok, gpio portok. Általános célú dolog, akármit lehet belőle készíteni. Minden a penelen van, ami a működéshez szükséges. Csak azt kell hozzákötni, ami az adott feladathoz kell, mondjuk léptető vezérlő, lcd kijelző, nyomógombok. 

Előzmény: Okos Árnyék (54)