Nimrod_Nagy Creative Commons License 2022.01.27 0 0 33428

Érdekes dolog az árak emelkedésének kérdése. Remélem nem gond, ha én is írok erről egy eszmefuttatást.

Előszöris minden technikai eszköz ára a következő görbét járja be: Újonnan drága, aztán amikor már van újabb elkezd egyre jobban csökkenni az ára, amikor pedig már elég régi lesz, hogy gyűjtői értéke legyen, akkor ismét megugrik az ára, amihez hozzá adódik az is, hogy egyre ritkább, mert amit nem gyártanak, abból a piacon lévő darabok száma már csak kevesebb lesz az idő előrehaladtával. Az N váz korabeli cuccok már simán beleférnek az utóbbi kategóriába.

Én úgy vettem észre, hogy az itthoni árak is növekednek. Például egy Laboval két és fél éve még 40 ezer volt, most meg 60-70, arról nem is beszélve, hogy az antik holmiért, még ha az rossz állapotú is, eszméletlen pénzeket kérnek.

A külföldi árakat annyira nem követem, meg amúgy sem vagyok olyan régóta a szakmában, úgyhogy nem tudom, hogy azok a hazai árakhoz képest pontosan mennyire nőttek meg. Az biztos, hogy az áfa és az infláció is rátesz egy lapáttal a dologra, plusz a szállítási költségek is elég magasak.

Előzmény: rferi (33409)