Xebulon Creative Commons License 2022.01.27 0 0 79136

A házam kábelezésénél ott követtem el egy hibát, hogy két külön kismegszakító halmaz van, és a kettő között sima 5 vezetékes 3F táp.

Vagy van néhány kismegszakító a villanyóránál (+ életvédelmi relé), ez gyakorlatilag a házon kivüli külső tápellátásra vannak külön kismegszakítók.

Aztán bemegy egy 5 vezetékes 3F táp a ház egy belső pontjára, ahol tucatnyi kismegszakítóval a ház különböző helyiségei vannak ellátva.

Alapvetően kényelmi okokból van így - bármilyen szerelés miatt elég csak az adott helyiség adott funkcióját lekapcsolni (világítás vagy konnektor), ráadásul nem kell körbeügetnem a házat a hidegben, hogy a villanyóránál csináljam.

Sajnos emiatt a villanyóránál (ahová a napelemet kötöm majd), nem tudom közösíteni a 3F->1F-re. Vagyis tudom, de összesen 16A-re, mert a két kismegszakító közötti kábel nulla vezetékét túlterhelem. Ha mégegyszer születnék, talán másként csinálom, de most már együtt élek ezzel.

És igen a felvetésed jogos, hogy áramszünet esetén valószínűleg nem kell minden fogyasztó nekem.

Másik oldalról a lakás kábelezése se ehhez idomult, vagy többnyire csak egy-egy komplett helyiségben tudom lekapcsolni a konnektorokat (de akkor az összeset).

De a felső hálószobák esetén az összes egy áramkörön van.

Emiatt ha a mosókonyhában lévő mosógép, szárítógépet nem teszem be a backupba, akkor hajszárító és a vasalás sem működik.

Konyhában kicsit kacifátosabb a dolog, mert közben át lett alakítva a konyha.

Ott ha a mosógató gépet nem teszem rá backup ágra, akkor a körülötte lévő fogyasztók sem működnek.

Vagy persze működhet a humán vezérlés is - mindent rákötök egy fázisú backupra, legfeljebb megállom, hogy ne használjam ezeket egyszerre.

Utóbbi eset lenne az egyszerűbb, mert bár a 3F->1F backup átkapcsolás elég megbonyolít mindent, de talán a villanyóránál meg tudom csinálni. Ha nagyon prudens módon csinálnám, akkor újra kellene kábelezni a lakást egy negyedik fázisra. Ennyit nem ér.

Szóval igazából nem kell nekem 3F backup (esetleg a hőszivattyú lesz majd csak 3F

Amúgy utánanéztem az hibrid inverternek:

- Huawei inverterben csak 1 fázisú backup van 16A-rel.

- Fronius Symo Gen24 Plus-ban 3 fázisú a backup (van még külön 1F teljesen szünetmentes PV) - max 3KW

- Solax X3 Hyrid-ben 3 fázisú backup korlát nélül a teljes inverter teljesítményre - egyébként ezt a típus 15KW teljesítményben is kapható.

Árban a Huawei a nyerő, a teljes rendszer több százezer forinttal is olcsóbb lehet, de kevesebb szolgáltatása van, így több kompromisszumot kell kötni.

Másik kettő nagyjából egy árban van, talán a Solax kicsivel olcsóbb.

Némileg tűnödöm még a megoldáson.

Részint eldöntöttem, hogy még ha kisebb teljesítményű is, inkább hibrid invertert veszek most, legfeljebb eleve 20%-kal túltervezem a napelemeket.

Ezzel max a nyári déli napsütési órákban vesztek teljesítményt.

Most még azon tűnödöm, hogy megér-e 0,5-1MFt-tal drágább rendszert venni, hogy legyen 3F backup-om.

Solax-nál például akksi is csak 5KWh méretben van, de 3F esetén kettő kell. Azaz lehet, hogy ez még egy millióval drágább.

Szóval még olvasgatok, és próbálom beárazni, és próbálom a felesleges vágyaimtól megszabadulni.

Előzmény: Törölt nick (79127)