Jolida Creative Commons License 2022.01.26 0 1 181910

"A harmadik eset pedig a "kevert" módszer, aminél a véghűtőből kilépő vizet, "friss hideg" vízzel keverve vezetjük a deflegmátorba, aminek a legnagyobb hátránya a bonyolultsága."

Én egy keverőszelepet azért nem neveznék bonyolultnak. :-p

Én inkább abban látom a problémát, hogy a véghűtő vízigénye a főzés egy részében sokkal kisebb, mint a defi igénye.

EP alatt teljesen felesleges a hűtőt "nyomni", mert az a pár csepp lepárlása nem termel annyi hőt, viszont a defit hajtani kell. Emiatt "egykörös" esetben a véghűtő az idő egy részében mindenképpen túlhűtött.

KP esetében is főzési stratégiától függ, hogy a véghűtő kimenő vize mennyire meleg, ha több a hőbevitel az üst oldalon, több víz kell a definek, ráadásul meglehet, hogy hidegebb, mint ami egy "jól működő" véghűtőből kijön ... ergo megint túlhűtjük a véghűtőt (kérdés, hogy ez érezhető hatással van-e a párlat minőségére).

A múlt szezon egy részét "kétkörös" módszerrel csináltam, én nem éreztem, hogy a "féloldalasság" -már, ha egyáltalán előfordul- befolyásoló tényező lenne ... mondjuk nem is mértem, hogy a defi egyik felén más-e a hőmérséklet, mint a másikon. Erősen kétlem, hogy házi körülmények közt (sima infravörös mérővel) ez detektálható, a defi fala elég vastag és a kerülete elég kicsi ahhoz, hogy eltérően melegedjen a külső részen.

Előzmény: Rektifi (181909)