a falu hondása Creative Commons License 2022.01.22 0 0 43846

Sziasztok!

 

Jó titeket olvasni.

 

Vettem egy 50-es években épült 3 szobás vályogházat.

 

Jelenleg 3 konvektor és egy cserépkályha fűti. A melegvizet villanybojler készíti, vezérelt áramról.

Első körben szigetelném az északi falat és a födémet.

A konyha/fürdőszoba blokk padlóját kiásnám, szigetelném és vizes padlófűtés csöveket tennék be a jövőre gondolva.

És ezzel (új fürdő, új konyha, belső javítás, festés...) azt hiszem, el is fogyna a lóvénk ebben a körben.

Tehát maradnak a konvektorok és a villanybojler, plusz a cserépkályha.

 

Ha nem lő ki a gáz ára, hagynám a PV+hőszivattyú irányt, és kondenzációs kazánt építtetnék be 1-2 éven belül.

 

Hajdú/Intergas kazánt néztem ki, a hőcserélő jellege és a váltószelep hiánya miatt. Meg a Hoval elég szimpatikus cég. Nem lesz túl sok a legkisebb teljesítmény? 90m2 a ház, 3 méter belmag. Hajópadló van és parketta, nem fogom felszedni, és a nyílászárókat se tervezem légmentesre cserélni (a vályognak szellőzés kell).

 

Megtartanám a villanybojlert és a cserépkályhát a kazán üzemszünete esetére (meg mert ezek már megvannak...). Működhet a bojler tárolóként direktben HMV körben? Az elgondolás az, hogy a bojlert ilyenkor ellenáramban tölteném meleg vízzel, a termosztátjával vezérelve a kazán HMV körén lévő szivattyút. A HMV kör simán be lenne kötve a bojler hideg-meleg sarkára, és a ház melegvíz körén történő vízkivétel tiltaná a kazán HMV készítését (hogy ne dolgozhasson közvetlenül a melegvíz körre). Így nem kell plusz hőcserélő, és az olcsó (adott) elektromos fűtés is megmarad. (Eredetileg azt álmodtam, hogy nyári üzemben ki van kapcsolva a kazán, és ettől nő az élettartama, de ezért már kapott itt a testére korábban valaki...)

 

A ház többi részén marad a fapadló, ide radiátorok kerülnek. Ha jól gondolom, lehet a visszatérő fűtővízzel csinálni egy kisebb előremenő hőmérsékletű kört a padlófűtésnek. Vagy túl kell méretezni a radiátorokat, és menjen mindenhova ugyanaz?

 

A konyhába mindenképp gáztűzhelyt szeretnék. Olvastam, hogy új gáztervnél durva feltételek vannak, automata elszívás, stb. Egy légtérben van a cserépkályhával, így szabad egyáltalán depressziós szellőztetést csinálni, vagy kell befúvás is? A régi nyílászárók maradnak itt is.

 

Nagyon kössz

 

Szabolcs