_Berci Creative Commons License 2022.01.22 -4 0 408980

 

... de a passzív házakat még a németeknél/skandinávoknál/USA-ban is a társadalom legfelső 1-2 decilise tudja/hajlandó/képes megfizetni.

 

Ez nem igy van. Nemetorszagban a ~70 kWh/ev/m2 lakasokat tamogattak (sok evvel ezelött). Mar (nehany eve) az 55 kWh/ev/m2 következik (lehet, hogy mar ennel is lejjebb van, ha valaki uj epületet epit).

Nem a mai naprol beszelünk különben, hanem (legalabb) ~20-30 ev tavlataban ...

 

Nem mellesleg a passzív ház azért is annyival drágább - mert az előállításánál kerül ennyivel többe, ...

 

Ezen azert nem kell tul sokat filozofalni, mert azutan a haz elettartama alatt alig esik fütesi költseg (különben a passziv haz NEMIGEN dragabb, mint a hagyomanyos haz ... ezen a teren is sok minden törtent az elmult evtizedben).

A passziv hazat egy szamjegyü többletköltsegkentkent kalkulaljak (olyan ~6-8%, de 10-nel nem több) ... es az optimalasakor lehet mas területekre is koncentralni ... pl. mikor terül meg egy fürdökad ... vagy a konyhaasztal? Ezen tenyezök területen is sok lehetöseg van. A rendelkezesre allo ter kihasznalasaban is ...

... az akku méretének függvényében 50-150ekm alatt dolgozza le az EV azt a CO2 többletet, ...

 

Ez megint nagyon nem igy van! Az EV iparag jelenleg evente ~60-80%-kal növekszik ... ilyen körülmenyek között nem lehet (nem is erdemes) mindenre reszletre jelenleg figyelni (ilyen expanzio eseteben a logisztika feladatok allnak elöterben). Majd, ha beall valamennyire az egyensuly (minden gyar tetejere felkerül pl. a PV), akkor ez radikalisan megvaltozik. Most meg a kezdeti fazisban tart a mutatvany, ... meg nem lehet minden tökeletes. De elvi akadalya SEMMINEK NINCS ... es meg is fog törtenni.

...  feltételezve, hogy zéró emissziós árammal töltjük. ...

Tovabbra is olyan parameteren rugozol, amelynek igy (a jelen pillanatban) semmi ertelme nincs. Tudomasul kell venni, hogy Europa a mult evszazad iparosodasi törtenetet vonszolja maga utan, amelynek soran a CO2 kibocsatas NEM JATSZOTT döntö szerepet es nem is az alapjan lett a törtenet ~100 even keresztül koncipialva. Ezt a parametert CSAK AZ UTOBBI EVTIZED MIATT lehet elörangatni (ami rendben is van, uj aspektus került elöterbe).

Persze, ha az akku várható élettartama alatt elmennek vele 4-500ekm-t taxi-futárkocsiként, ...

 

 

A cel az 1 millio km es az FSD megvalositasa (aminek ma meg nincs sok ertelme, de idövel majd lesz!. Ha ez müködik, akkor az 1 km-re esö EV-FSD-flottataxi összköltsege nehany centre zsugorodik, ugyanis (pl.) ~6*150 000 km/ev elerhetö es lehetseges lesz ... es valszeg igen sokan kivannak az EV-FSD-flottataxi összköltsegenek csupan az 1/8-1/10-t kifizetni (ami havonta uj autonal NEM ~600-700 EURO, hanem talan havonta ~100 EURO). A maradek pízt viszont arra forditjak a kedves flottataxi hasznalok, amire csak akarjak.

 

Probalj meg egy kicsit bizni a mernökökben es az evtizedben, mert az energiarendszert is at tudjak "komponalni", a mobilizaciot is at fogjak alakitani ... meg meg rengeteg tovabbi valtozas törtenik majd, amiben jelenleg nem hiszel, mert el se tudod kepzelni, hogy azok realisan megvalosithatoak) es ennek nagy resze par even belül meg is fog törtenni ...

 

A "maradjon minden a regiben" mentalitas a XXI, szazad 3. evtizedeben mar nagyon idötmult. Nem lehet es nem is erdemes elavult modellek "lefagyasztasaban" bizni, mert nagyon maskent törtenik minden. Az evtizedben alapvetöen ütköznek olyan szervezetek tulajdonsagai, amelyeket egyik oldalon nehany % fejlödes jellemez, mig a masik oldalon tartos ~40-50%-os ... Biztosan e tudod kepzelni, hogy mi törtenik, ha ilyen folyamatok egy evtizeden keresztül tartanak (az egyik terület megnö a ~30-szorosara (~2 evenkenti diplazodas .. egy evtized alatt ~30-szorozodas) ... mig a masik oldal kiarazodik). De, ha nem hiszel ebben, az sem gond ... mert csak ki kell varni az evtizedet ... oszt kiderül ... talan meg meg is erjük, ha nem lesz közben egy ujabb "vilageges".

 

Ha ilyen ellentetes folyamatok talalnak egymasra (az egyik oldal stagnalas, vagy csak nehany %-os növekedes a jellemzö ... mig a masik oldalon tartosan ~40-50% növekedesre lehet szamitani, az egysegnyi arut/szolgaltatast pedig a masik oldal arainak a töredekeert, mondjuk 1/8-1/10-ert tudja produkalni ... akkor azert az ~2030-ban nagyon mas vilag lesz ... es aki nem kapkodja a labat ... az nagyon lemarad6. Meg nincs kesö a csatlakozashoz ... de lepkedni kell(ene) ... nem pedig a "lehetetlen"-t hajtogatni. 

Előzmény: advocatusdiaboli (408964)