mulli86 Creative Commons License 2022.01.21 0 0 4146

Sziasztok!

 

Nem tudom ez mennyire szereld magad, csináld magad forum, de hátha.

Adott egy Candy tipusú mikrohullámú sütő, aminek ilyen fél mechanikus-elektromos időzítője beadta vagy két hete a kulcsot. Szétszedtem, nem láttam benne semmi extrát, de mivel nem ismerem a készüléket behatóan rendeltem hozzá új kapcsolót. Kapcsolóról annyit, hogy magához a tipushoz 8e forint lett volna a kapcsoló, de mivel neten láttam ugyanabba a boltba Gorenje apcsolót (3e ft), ami 99%-ban megyegyezet, ezért megrendeltem azt, még csak össze se kellett legózni a meglévőt az újjal, hogy passzoljon. Plug and play. Mindenesetre azt is szétszedtem, hogy összehasonlítsam őket. Ahogy sejtettem semmi baja nem volt az eredeti kapcsolónak, mivel semmi eltérést nem találtam, még a mechanika is ugyanaz. Ekkor jobban szétkaptam a régi kapcsolót és láttam, hogy van rajta egy nagyon egyszerű kialakítású elektro motor (egy pici tekercs, benne patkó alakú vasmag és ez közre fog egy több pólósú mágnest, amibe bele van fröccsöntve a fogaskerék, ami innentől mozgatja az szerkezetet ami kb 15 áttéelből álló órákat megszégyenítő fogaskerékcsoportot jelent). Mivel szakadást nem mértem itt a tekercsben, konstatáltam, hogy ez nem lesz rossz és ez után próbáltma ki az új kapcsolót, ami szintén nem működik)

A kapcsolóba megy 4 kábel, föld, fázis, illetve piros és sárga kábelek. Gyanítom erre az irányba kell indulni.

Itt az alsó kapcsolóktól kapja a feszkót (piros/sárga) a kis időzítő motor, mivel a felső csak a nullát (kék) adja a kis motornak, így a fázis felé nem is kutakodnék, hisz ha nem lenne nulla vagy szakadás lenne a mikró se működne, mivel felső a fekete azaz a fázis, azon folyik keresztül az áram a kis motor meg nem arról kapja a feszkót.

Alul 3 lábú mikrokapcsolót most ellenőriztem, az műkdik, tehát körbe megy az áram a kapcsolók mégse működnek. Komolyan ötletem sincs, hogy mi lehet a gond. Valakinek hasonló problémája volt már?

Zajszűrő/zavarszűrő tud okozni ilyen problémát? Az már túl bonyolult nekem végig mérés szempontjából beégés meg nincs rajta...

Megjegyzés, már a nullás kék kábelben se vagyok biztos, hogy az nulla, mert bekötésben úgy tűnik, hogy azon is fog menni áram valamilyen kapcsolás esetén...