kitadimanta Creative Commons License 2022.01.19 0 0 1238

"Nekem állandóan nyitva van és a szerelő azt mondta hogy ez normális így tud távozni a levegő."

Ok, ha nyitva nem csöpög, akkor nincs gond, de idővel elkezd vízkövesedni, és már nem zár a szelep tökéletesen...

 

"A nyomás azóta is csökken a szerelő szerint ez teljesen normális"

Én ezt nem mondanám normálisnak, bár a mai kis térfogatú tágulási tartályoknál akár elfogadható is lehet. Nekem 12 l-es van, s évekig nem kell utána töltenem...

 

"Ma reggel beállítottam a termosztátot 30 fokra, délben 1 fokkal lett több mindössze, de a kazán keveset fogyasztott, összesen 4m3-t. Tegnap ugyanezen időtartam alatt ~8m3-t fogyasztott. Van különbség a fogyasztásban hogy milyen a szoba hőmérséklete? Pl tegnap 19 fokról indult és ment 4 órát ez alatt 8m3-t"

Természetesen hidegebb szoba - és padló - esetén sokkal többet fogyaszt a kazán, ha egy-két fokkal melegebbet akarsz elérni, mint a hőmérséklet szinten tartásakor. És az sem mindegy, mikor emeled meg a termosztáton a hőmérsékletet. Pl egy éppen kikapcsolt termosztát által felfűtött (meleg) padló, vagy kihűlt padló után teszed.

 

Számomra rejtély, miért nem emelkedik a lakásod hőmérséklete följebb akkor, ha a termosztátot följebb állítod. Miért fogyaszt ilyenkor keveset a kazán??? Hiszen fűtenie kéne!!! Az rendben van, hogy 8 m3-t is fogyasztott, de a 4 nem lehetett elegendő a 30 fok elérésére.

Olybá tűnik, mintha 21-22 foknál valami nem engedné tovább fűteni a kazánt. Próbáld meg egész napra, 24 órára 30 fokra állítani a termosztátot. Arra ügyelj, hogy a termosztát kb 1 m magasban legyen és nap még véletlenül se érje. Olyan helyet válassz számára, ahol a hőmérséklet nem térhet el a szoba átlagától.

 

"Kíváncsi voltam hogy így feltudom-e fűteni 26 fokra. 2 óra múlva a hőmérséklet nagyjából ugyanez volt ekkor lementem a pincébe megnéztem a kazánt. A kazán felfűtötte pillanatok alatt a vizet 53 fokra"

Ami természetes, hiszen az egy kör nem tudja azt a hőmennyiséget elszállítani és leadni, amit a kazán produkál. (Ez a sűrű ki-be kapcsolás nem tesz jót a kazánnak sem)

"Tehát még úgy sem tudom felfűteni a szobát 26 fokra hogy csak egy kör megy."

- Hányas fokozaton volt ekkor a szivattyúd?

- Két óra alatt ilyen hideg, szeles időben nem is fog menni. Nem csak a padlónak kell fölmelegedni, hanem a szoba falainak, berendezési tárgyainak is. Az is lehet, hogy nálad vastagabb a betonréteg, amitől lassabban melegszik fől a padló (de lassabban is hűl ki)

"Valami ötlet hogy merre induljak?"

Legalább 12-16 órás mérést javasolnék, de jobb lenne a 24 órás. Állítsd 30 fokra a termosztátot, s figyeld, hogyan alakul a lakás hőmérséklete és a gázfogyasztás. (Természetesen, ha túl meleg van visszaveheted a hőmérsékletet)

 

"Hosszútávon azt tervezem hogy zónánként szabályoznám a fűtést de ha pl egy szobában kell a fűtés akkor egy kör lenne nyitva és akkor sem fűtene mert mindig leszabályoz a kazán? "

Max az fsz.-et és emeletet érdemes külön vezérelni, nem szabad túlbonyolítani a rendszert.

Előzmény: melegetszeretnek (1237)