Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2022.01.19 -5 1 127789

"Azt se tudod miről van szó de egy szaros 20 W-os motorral akarod megoldani."

Sehol nem írtam, hogy elég neked egy 20 wattos motor.

Viszont egyrészt tudom, hogy milyen komoly ereje van egy mindössze 20 wattos egyenáramú motornak, ha lassító áttétel van rajta, 

másrészt pedig számos esetben láttam, amikor házi barkácsolásnál a ténylegesen szükségesnél hússzor (sőt: százszor!) erőseb motort alkalmaztak egy-egy feladatra (=pénz pazarlás).

"A traktornak a generátora tud 120-150 ampert"

Nem írtad, hogy nagy traktorod van, annyi információból, hogy "évente csupán pár órán át használt házibarkács műtrágyaszóró", ebből leginkább arra lehetett gondolni, hogy ez valószínűleg valami háztáji kistraktor lesz.

"De a megfelelő fordulaton a gépet még üresen se tudja forgatni"

Egy 10-20 wattos egyenáramú motor egy jelentős lassító áttétellel (tehát jelentős nyomaték növeléssel) még üresen sem képes megMOZDÍTANI a gépedet?

Vagy könnyedén képes volt mozgatni, csak túl lassan? Mert utóbbi estben talán mégsem a watt volt a kevés, hanem talán az áttétel aránya volt rosszul megválasztva. Tehát pl neked pl percenként 50 fordulat kellene az adagoláshoz, de a kis motoron olyan volt az áttétel, hogy 12 volt esetén tudott percenként 20-at, 16 volttal tudott 30-et, de a 12 voltos motor 16 volton már üveghangon visítva füstöt szegény. Holott lehet, hogy egy másik áttétellel ugyanaz a kis motor már 12 volton is produkálta volna az 50-es fordulatot, erőlködés nélkül és talán még így is bőven elég lenne a nyomaték az áttétel végén.

Az a baj az ilyen kísérletezésnél, hogy ha kiderül, hogy nem jó a beszerzett áttétel, akkor nem lehet csak úgy leemelni a polcról egy más arányút, ezért az ember megpróbálja mindenképpen a meglévőt felhasználni valahogyan, ez a fajta variálás így viszont csak szűk tartományban lehetséges. Olykor sok órányi próbálkozás vagy téves tanulságok leszűrése helyett okosabb zsebbe nyúlni és megvenni a más arányú áttételt is.

Előzmény: östermelő (127781)