Pár gondolat:
"E percben (naplemente körül!!) 235 gr/kWh az áram mix."
Most meg épp 280 gr/kwh környéke. Értem én, hogy belőjük az egyik legalacsonyabb értéket, csak kérdés, hogy ez-e a mértékadó.
És ne felejtsük el, ez nem a felhasználás helyén van jelen, hanem energiatermelés oldalon, így még simán 10% körül rá lehet tenni, ami már 300 gr/kwh körüli vagy annál magasabb értéket jelent. Azaz a hőszivattyús értékeid is kapásból minimum 10%-al alábecsülted, mert primer energiára vetítve ez is magasabb.
A gázból előállított áram 490 gr/kWh körül co2 ekv. értékkel mozog.
"- kondenzációs kazán ~190 gr/kWh"
Ez ugyan szőrszálhasogatás, de a mai kondenzációs gázkazánok, amik ugyanolyan alacsony előremenő hőmérséklettel dolgoznak, mint pl a hőszivattyúk, tudomásom szerint azok ennél jobbak valamivel, 180 vagy az alatt is már akár. Persze ez nagyon sokmindenitől függ, pl készít-e HMV-t, stb. És a hmv és kérdéses ilyen szempontból, hogy előállítják-e hőszivattyúval vagy épp nem. Emellett hőszivattyúnál erősen időjárás függő a COP, és így a legkevésbé napfényes időszakban és hidegebb időben pont felmegy a fránya fogyasztása, a gázból helyben termelt hőenergia meg állandónak tekinthető a megtermelt hőenergiára vetítve (annyiban nem, hogy pl. a beszívott levegő hőmérséklete beleszól nyilván, de az nem akkor mértékű).
Tiszta a trend meg minden, csak úgy ahogy tálalod, úgy nem fedi le a valóságot és igényeket, elvárásokat.
És ez most csak a CO2-re vonatkoztatva persze, mert a többi szempontból rosszabb a helyzet sajnos.
Alapvetően én is azt gondolom,a földgáz az nem megújuló kategória (évmilliókat ne számoljuk) így jó lenne nélkülözni minél jobban, és nem kéne felhozni a felszínre az visszatenni a légkörbe semmilyen formában, de ugyanakkor más oldalról vizsgálva sajnos a gázhasználatnak is van nem kicsi realitása. Tudjuk jól tárolni, nem kell mindenféle drasztikus átalakításokat végezni (megj: sok dolog történik a gázzal is mire odaér egy lakóházhoz, de ez jóval kisebb mértékű beavatkozás mint pl gázból áram, ahol eleve ezek a folyamatok ugyanúgy lezajlanak), egyszerűbb olcsóbb berendezéseket lehet használni (amiknek szintén van komoly lábnyom vonzata akár), stb.
Én ennyire nem írnám le a gázt, de ugyanakkor egyetértek sok szempontból, hogy lehetőleg ez legyen a fő csapásirány a jövő érdekében. Aztán majd meglátjuk.