Kormi76 Creative Commons License 2022.01.14 -1 0 123075

A szegedi Opel/Fiat/Chevrolet Rupesky a 2010-es évek közepéig árult-szervízelt Fiatokat,az ország egyik legnagyagyobb vidéki márkakereskedőjeként....mostanra már csak szervízelést végeznek de nagyrészt a régi csapattal.

Többezer autó fordult meg náluk,nekik hasonló kérdésekben jobban hiszek mint egy-egy fórumon bárkinek,ezért is hivatkozok rájuk.Elnézést.

 

Az autómon 1,5 éve kuplungszett,gyertyák,gyújtáskábelek és a főtengely fordulat jeladó volt cserélve,minden emissziós érték a gyárira lett beállítva,a motordiagnosztika után az autó hibakód mentessé vált és azóta kizárólag 98-as benzint kap(Auchan).

A kuplung a csere után vajpuha lett,a magasabb oktánszámú benzintől a motor járása finomabbá vált de a hidegen való rángatás ugyanúgy megjött október-novembertől mint előtte,kb 10 fok alatti indításnál.

Magasabb hőmérsékleten ill bemelegedve a jelenség alig tapasztalható.

A hengerenként 2 szelepes motorokra valóban nem annyira jellemző a dolog a kevesebb szelep és a központi befecskendezés miatt.

Sok új és használtautó tesztben is anno(Lancia Y,Punto,Stilo)megállapították a tesztelők,hogy az 1.2-1.4 16v motor rángatásra hajlamos és hidegebb időben nehezebben indul.

Az olasz mérnökök elsősorban a saját éghajlati viszonyaikból indultak ki a tervezéskor hiába tudták,hogy a motorjuk világtermék lesz.

Megjegyzendő még,hogy pl a generátor a legtöbb Fiatban/Lanciában/Alfában max 13.9-14.1V-ot tölt járó motornál míg német,japán és koreai típusoknál leginkább 14.5V-ot,ez is direkt van igy.

Utóbbit csak érdekességként írtam le 20 éve Fiatokat szerelő embertől tudom.Ezért van az,hogy télen sokkal több olasz/francia autó küzd indítási gondokkal,akkuproblémával.Több idő kell a generátornak a visszatöltéshez.

A Fiat Fire motorjainak szerkezeti felépítése nagyon hasonló az Opel Ecotec motorcsaládjáéhoz,ezért ugyanúgy és ugyanazért hajlamosak az olajfogyasztásra.

 

Üdv.

 

 

 

Előzmény: Énvagyok148V (123064)