Apaxp Creative Commons License 2022.01.08 0 1 43492

Az egyes pont lép életbe, kapcsolgatni fog a kazán. :)

A kondis kazán fűtésnél nem a technikai paraméterek (még tán ez is), hanem a márka, a szaki ráhatás és sok esetben a szerencsétlen rendszer kialakítás rontja el a későbbi üzemeltető komfortját és a gazdaságosságot.

Technikai paraméter: nem foglalkozik a tulaj azzal hogy a saját házának mennyi a hővesztesége.

Márka: nem foglalkozik a tulaj azzal hogy az adott típusnak mi a minimum teljesítménye, milyen jól használható komfortnövelő kiegészítők vannak a márkához. A lényeg a márkanév.

A szaki ráhatás: Nem mindig (van JÓ szaki is) de általában a saját lovát dicséri, nem foglalkozva a fűtésrendszerrel, "a nagy teljesítménnyel rossz nem lehet" kazánt beszéli rá a tulajra.

Szerencsétlen rendszer: karácsony előtt írtam talán hogy a tulajok az új építésű házba a faék egyszerű felületfűtés helyett csináltatnak öszvér rendszereket, (radiátor+padló)aztán szopnak a fűtésrendszer beszabályozásával. Tudom, jönnek a magyarázatok hogy miért nem "egészséges" a hálóba padlófűtés, meg por meg ezoteria.

Pedig egy hőszükséglet számítás még egy szigeteletlen, vagy felújított háznál is bebizonyítaná hogy mi az a minimum teljesítményű kazán (nem típus/márka) ami gazdaságosan kifűti a kecót.

Nálam két szint, 7 és 6 kör padlófűtés cca. 180 m2 26°-32° közötti előremenő, és a kazánom 2-5kW között ketyereg. Igaz nálam csak 21° van a házban: Kazán ariston genus one system, mellette 120 literes indirekt. A külső falakon szigetelés nincs, padlástér 20 centi üveggyapot. Éves gázfogyasztás télfüggő, de 1100-1400 m3 között mozog évek óta.

 

 

Előzmény: kormos* (43491)