pszeudocsííz Creative Commons License 2022.01.05 0 0 117059

Boldog újévet kívánok a Kedves Mindenkinek!

 

Szerintem is a gyulai strand látható a képen. A képet láttam meg először a telefonomon, és még mielőtt jobban szemügyre vehettem volna, élénken éreztem a jellegzetes illatot - a víz illatát - és hallottam a zsibongást. "Emlékbetörés" jó értelemben!

Ha megnézitek a vizet: látszik, hogy nem kék a medencében, hanem sötét, és a lábmosóban kifejezetten sárga. A gyulai gyógyvíz sok ásványi anyagot tartalmaz, és az oldott huminsavaktól sárga színű és jellegzetes szagú. Sokak szerint büdös, számunkra, akik ott nőttünk fel, csodálatos nyári gyermekkor illat. Később megtudtam, több dél-alföldi településen is ilyen szagú-színű a termálvíz, személyesen a szentesi kórházban találkoztam vele, a gyulain kívül más strandon a környéken nem jártam. 

A fák között átderengő sárga fal az Almásy kastély épülete, állami gondozottak nevelőintézeteként hasznosították évtizedeken át.  Minden medence körül volt több világoskék fogas, amire a köpenyeket lehetett akasztani. A kor jellegzetes beton virágtartóiban és az utak mentén egész szezonban ápolt, ízléses összeállítások voltak, gyakori kombináció volt a petúnia, szalvia és vaníliavirág (csodás illattal). Szerintem ez a csúszdás nagymedence sarka. Jobbra középtájon volt a csúszda, ami a képen nem látszik, mert nem fért bele. De lehet, hogy csak később szerelték fel. 1965-ben már biztosan állt. A fotós háttal állt az Élővízcsatornának, ami a medence hossztengelyével párhuzamosan haladt és természetes határát képezte a strandnak délről.  

Keresni fogok régi képeslapokat, fényképeket, de kell egy kis idő. Érzek valami bizonytalanságot, ami miatt nem tenném rá a nyakam, hogy valóban a gyulai strand csúszdás medencéje van a képen, de olyan elemi erővel éreztem a víz szagát első pillanatra, hogy csak arra tudok gondolni, az én emlékeim későbbiek, mint a fénykép, és közben apró változások történtek. Illetve akkor még kicsi gyerek voltam, ezért másként érzékeltem az arányokat. 

Óriási örömöt okozott ez a kép! Köszönöm, és kíváncsian várom a többi észrevételt!

Előzmény: 2ly (116994)