Újlaki Creative Commons License 2000.01.01 0 0 23
Lehet, hogy a foglalat elolvad, a zsinór kigyullad, a csatlakozó elszenesedik a túltehreléstől, de az izzók sokkal tovább bírják majd; talán még jövő karácsonyig is.

Az állandó villogás ugyanis sokkal nagyobb megterhelés az izzószálnak, mint a folyamatos égés, még esetleg a névlegesnél nagyobb feszültségen is. Konkrét adatokat nem nagyon lehet mondani mérés nélkül, de ha az izzó élettartama 1000 óra, egy bekapcsolás 5 perc folyamatos égésnek felel meg, akkor 0,5 Hz-es villogási frekvenciával (1 s-ig ég, 1 s-ig alszik) már másfél napi működés a teljes üzemidőt "szimulálja" az égők számára.

A legtöbb karácsonyfa-izzófüzérre rá van írva, hogy nem foylamatos üzemr való; azaz öt percig gyönyörködni, egy órára kikapcsolni. És csak felügyelet mellett használható. Tűzoltókészüléknek, oltóhomoknak ki kell készítve lenni. Ügyelets karácsonyfadiszpécsert kell kinevezni. Percenként az izzók hőmérsékletét lemérni, naplóba bejegyezni.

Egyébként meg tiszta nyereség, ha az ilyen gagyi túléli a karácsonyt: ráérünk a következő év december 24-én sürgősen újat venni, amikor már fenn van a fán, de nem ég.

Már túllépve a karácsonyfán: a fénycsöves világítást kimondottan bűn eloltani, ha rövid időre kimegyünk a helyiségből, ott egy felgyújtás 15-20 percnyit ront a fénycső állapotán.

Előzmény: TÁTIKA (19)