DcsabaS_ Creative Commons License 1999.12.30 0 0 63
Kedves McAtti!

A szóbanforgó gennyes agyhártyagyulladást természetesen nem vírus okozza, és az is igaz, hogy a vírusok nem alakulnak át baktériummá.
A vírusfertőzés szerepe az, hogy legyengítvén az ember immunrendszerét, előkészítheti a terepet egy komolyabb bakériumfertőzéshez (ezt nevezzük szövődménynek). Ekkor olyan baktériumok is veszélyessé válhatnak, amelyekkel egyébként a szervezet egyensúlyban bírna maradni.
Az agy annyiból különleges része testünknek, hogy kényesebb részeihez a vérkeringés az agy–vér-gáton keresztül csatlakozik, így nem juthatnak el hozzá a vér alakos elemei, vagyis a fehér vérsejtek sem. Ez meg azt eredményezi, hogy az agyban, illetve egyes idegek mentén viszonylag könnyen meglapulhatnak vírusok (lásd pl. a herpesz vírusát) és baktériumok, hiszen ott (fehér vérsejtek híján) csak részleges az immunrendszerünk hatékonysága.
A katonaságban a szoros testi közelség (elsősorban a közös zuhanyozók és az erősen korlátozott zuhanyozási idő) miatt villámgyorsan terjed bármi, ami cseppfertőzéssel terjedni képes. Az sem kizárt, hogy a baktériumot és egy vírusos nyavaját egyszerre kapjon meg valaki, ami különösen veszélyes helyzetet teremt. Az influenzát / náthát egyébként egy idény alatt 4-5-ször is megkapja a katona. Vagyis minimális szünetekkel szinte állandóan beteg, a laktanya meg egy nagy vírus– és bakériumtenyészetnek tekinthető.

Előzmény: McAtti (62)