korx Creative Commons License 1999.12.30 0 0 489
Vajk: A láda valószínű helyét nem volt nagy feladat azonosítani a szerzőnek, az egyedüli probléma a 100%-os bizonyítással van, vagyis bemenni a kápolnába és jól megnézni, magvizsgálni a ládát teljes fizikai valójában.

Konkrétan Etiópiában mindenki tisztában van azzal, hogy a láda az országban van és azt is tudja mindenki, hogy hol. Más katolikus országoktól eltérően ott minden egyes templomban van egy tabot nevezetű ereklye amely a láda(tartalmának) jelképes másolata. Azokat is szigorúan őrzik, de minden évben rendeznek egy afféle kőrmenetet, amelyen a városokban kőrbviszik a tabotokat (Akszúmban elvileg magát a ládát, valójában az is másolat, de nem tabot, hanem ténylegesen a láda másolata), szóval olyan Szent-jobb kőrmenet szerű esemény.
Hancock végigrágta magát az összes fellelhető irásos anyagon és végigkövette a láda útját a készítéstől a végső elhelyezésig.
Mellékesen meglepő dolgok derültek ki a templomos-lovagoktól, a szabadkőművesekről, építészetről, vallási-politikiai dolgokról, neves személyekről.
További erős bizonyíték, hogy - meglepő módon - Etiópiában élnek fekete bőrű zsidó közösségek, akiket Izrael állam a közelmúltban fogadott el hivatalosan is és a hazatérési törvény értelmében telepíti őket Izraelbe. Ezek a közösségek az ősrégi (láda korabeli) vallást követik a mai nap is, vagyis ők a láda elmenekítőinek leszármazottai.
Régészeti, történelmi és különböző irásos tények alapján a láda főbb állomásai a következők.

1. Mózes elkészítteti
2. Mobil állapot amíg vándorolnak
3. Salamon temploma (1. templom)
4. A Babiloni rabszolgaság idejére már eltűnt, sem közismerten akkurátus babiloni zsákmánylistában nem szerepel és a Biblia is magyarázat nélkül elfelejti a legszentebb ereklyét. Valószínüleg Manasse áldatlan uralkodása alatt a láda őrzői elmentették az jó helyre.
5. Elefantin szigete Egyiptomban.
6. Különböző szigetek a korabeli Etiópia területén
7. Akszúm

"Miert nem lehet egyszeruen odamenni es megnezni, vagy kikerdezni az ott dolgozokat?"

Elvileg egyetlen kiválasztott (szürkehályogos) ember őrzi, haláláig , igaz, komoly rácsozat mögött. Ha nagy nehezen eléri az ember a főnököknél, hogy beszélhessen az őrzővel az csak azt állítja, hogy az igazi ládát őrzi, és a Bibliában olvashatónál részletesebb leírást nem ad.
Egyszerűen azért nem lehet odamenni, amiért nem lehet komolyan kutakodni a Gizában, amiért nem sétálhat be akárki a Vatikán titkos irattárába, nem lehet komoly ásatásokat végezni Kínában, Irakban, Iránban stb...
Az egyház, ki tudja milyen titkos - akár nemzetközi - szerződések által védi a helyet, nem is beszélve a város fanatikus védelméről.
A polgárháború idején, néhány éve, a kommunista hatalom át akarta szállítani Addisz-abebába, nekik se sikerült saját országukon belül, hehe...
Egy hadsereggel, esetleg kommandóval lehetne megszerezni, de a kutatók ugye nem ilyen módszerekkel dolgoznak :-)
Bár a kimenetel is kérdéses, mivel egyes pletykák szerint utoljára a múlt század végén vetették be a láda pusztító erejét az fennhatóságot kivivni akaró olasz csapatok ellen. (Érdekes, hogy Etiópia valahogy soha nem volt gyarmat, nem!!!???)

Mellesleg a abszolút patthelyzettel állunk szembe. Az katolikus-egyház jó, hogy nem akarja felfedni a ládát, örülnek, hogy megszerezték évszázadokkal ezelött és ráülhettek, más vallások se kutakodnak utána, minden hit alapja semmivé foszlana, ha előkerűlne egy ősi kütyü ami = Isten :-)
A zsidók szintén nem akarják Jósiás óta átalakították vallásukat láda nélkülire.
Etiópia kellemesen semleges, eldugott, ismeretlen porfészek, ideális hely relytegetésre.
Ez van sajnos.

A teljes megértéshez és részletes magyarázatokhoz, ismét ajánlom a könyv elolvasását.

Előzmény: Vajk (488)