Kedves MÉLYVÍZ, és kedves mélyvizelő asztaltársak!
Ha jól értem, még csak kísérletezés ez a tv+netvita kombináció. Bár én sajnos nem tudom fogni nb. műsorotokat, az internettós vetületét nagyon tévészerűnek találom. Pontosabban olyannak, mintha le tudnám hallgatni egy betelefonálós tv- vagy rádióműsorba érkező hívásokat. Vagy, még inkább, mintha családi otthonok tévészobáiban elhelyezett poloskákon kagylózhatnám le a nézők megjegyzéseit.
Pedig szerintem a netvita műfaját másképpen is be lehetne illeszteni egy tévéműsorba, mint hogy a régóta szokásos nézői betelefonálásos rendszerből kiveszünk tizenkilenc telefonoskisasszonyt és beleteszünk egy számítógépet internetes böngészővel. A virtuális világban külön élet folyik, a kommunikáció benne kétirányú, tehát szabadon írhatók-olvashatóak a közös fórumok. A mélyvizes topikokban ezzel szemben adásidőben jószerivel minden hozzászólás a műsor felé irányul, mintha oda akarnának bekiabálni a hozzászólók, és mintha konszenzus lenne arról, hogy a hozzászólások igazából az idézettségért vetélkednek. Ez sajnálatosan egyoldalú, és ezért a működésmódért felesleges az Internetet igénybevenni, erre a hagyományos telefon is megfelel.
Mi lenne, ha ehelyett úgy beszélgetnénk a szerkesztőség témáiról, ahogy más topikokban szoktunk? Közben szóba kerülhetne, hogy a tévében hogy kanyarog a beszélgetés fonala, mint ahogy ott sem az "interneten beérkezett hozzászólásokat" idéznék, hanem "adásunk idejére az interneten már parázs vita bontakozott ki" lenne az uralkodó szóhasználat, az erre specializált munkatárs pedig ismertethetné az itt összecsapó főbb nézeteket, érveket, neadjisten ketten-hárman vállalnák, hogy ezeket képviselik.
Mondom, minálunk nem jön az adás, ezért bocs, ha nyitott kapukat döngetek. Azért a hálózati beszélgetőtársaknak is szerepet kell váltaniuk ahhoz, hogy ne bekiabálósdi, hanem párhuzamos beszélgetés folyjék itt az internettón.