aartoo Creative Commons License 2021.11.29 0 0 2150

Leírom azokat a tapasztalataimat, amiket az összeállított táblázatomon felül az árajánlatkérések során szereztem a neten található adatokon felül. Remélem, segít az utánam jövőknek a döntésben.

https://docs.google.com/spreadsheets/d/1c-4ok8ngDTL30OkP1dGmk-TuKTBJddY0/edit?usp=sharing&ouid=101523115645335369364&rtpof=true&sd=true

 

Az Unisec nevű cég több féle ajtót is forgalmaz, több telephelyen is van bemutató termük és több honlapjuk is van. (Gerda, Hisec)

Miután emailben érdeklődtem a hisecdoors.hu oldalról másnap jött egy szokványos marketing levél, amely fogalmazásában személyre szabottnak tűnt és persze olyan kedvezményről tájékoztatott, ami csak 24 óráig érvényes, de a honlapon hetek óta fent van a mai napig is és persze a honlapon is úgy szerepel, mintha mindig csak aznap lenne érvényben. Ez szerintem kimeríti a fogyasztók szándékos megtévesztését, ami után az már kevéssé érdekelt, hogy valójában milyen minőségű ajtót is kapnék. (Amúgy a Gerda ára is túl magasnak tűnt, rc2-es ajtó lemez tokkal és lemez ajtólap szerkezettel, 1 cilinderzárral 300e felett.)

 

A Nivónak is két honlapja van és számomra túlteng rajtuk a marketing szöveg és pl. az árak sem egyformák. A valódi műszaki tartalmat ill. az ajtók közötti különbséget még az ügyfélszolgálattal váltott jónéhány levél után sem tudom 100%-ban leírni. Pl. a zárak és a cilinderek típusát nem voltak hajlandóak leírni. Itt a forumon olvastam, hogy a zár Kale, de hogy minden ajtótípusban ugyanaz-e, és milyen típus pontosan, az kérdés. A cilinderről szintén csak annyit tudtam meg többszöri kérdés után is, hogy van egy alap és van egy "minden igényt kielégítő". A különböző biztonsági fokozatokat az jelenti, hogy ezt a kétfajta cilindert kombinálják minden lehetséges módon 2-3 ponton (2 ilyen 1 olyan, alul, felül, középen vagy mindhárom egyforma ...) 200eFt körüli minimál áron tehát csak egy "pinceajtó" kinézetet kapsz, 2 db "elzett" szintű cilinderrel és ugyanilyen szintű, 1-1 ponton záródó zárral. Kiemelésgátló ennyiért nincs, drágábban is csak csavarozott. Ezen felül minden apró részlet súlyos 12-20-40-50 ezres felárakon fut és persze áfa nélkül, holott lakossági piacon nem jellemző, hogy valakit is a netto ár érdekelne. Természetesen nem okoz gondot kiszámolni a bruttó árat, de pszichésen ez mégis úgy hat, hogy a döntéshozatal folyamán alacsonyabbnak tűnjön az ár, mint amilyen valójában. Kicsit hasonlít ez a 9-esre végződő árazási stratégiához. Az ajtók szerkezete minden ajtójuknál azonos, zártszelvény tok, zártszelvény ajtólap keret és 3 vízszintes merevítő. A több ponton záródás felárért is csak a zár mellett történik, függőlegesen működő aktív zárási pontok még a legdrágább ajtóban sincsenek, aminek már bőven 500e feletti ára van. A beépítés 8 pontos hegesztéssel történik, ami jónak tűnik, de mégsem éri el a mabisz előírást, ami 30cm-t ír elő.

 

A Dierre ajtókról is elég homályos infókat kaptam telefonon és az árakat is csak lebegtették, hogy az "sok mindentől függ". A tűzállóságot egy kalap alá vették a betörésvédelemmel.

 

Nagyon korrekt és részletes leírást, árajánlatot kaptam a Mercurius ajtókról (betoresvedelem.hu), végre nem volt az az érzésem, hogy valamit el akarnak hallgatni.

 

Végül az Andalf mellett döntöttem, ahol szintén nagyon készségesen elmondtak és megmutattak minden részletet marketing duma nélkül (dupla zártszelvény tok szép precíz hegesztéssel színazonos szinterezéssel, letakart 30 cm-enkénti rögzítéssel, 7+8 pontos záródással, stb.) nyitáshatárolós kényelmi zárat is kapok, ami idős szüleim miatt fontos (szerintem a kukucska nem sokat ér, mert azon keresztül nem lehet megállapítani, hogy milyen szándékkal jött, aki az ajtó előtt áll, kommunikálni nem lehet rajta keresztül).