Elektronikus Creative Commons License 2021.11.26 0 0 959

Nem minden BMS balanszíroz, amit linkeltél, abból hiányzik ez a funkció. Vagy lehet kapni külön csak kisütőpanelt is.

5S példán keresztül tudnám megmutatni, amikor a MOSFET-ek száma nem egyforma töltés és kisütés irányába, olyankor nagyobb terhelőáram lehetséges és kisebb töltőáram.

Sajnos a MOSFET csak egy irányban képes megszakítani (másik irányba a belső D-S diódája vezet), ezért szükséges töltés és kisütés irányába 1-1 legalább.

Berajzoltam a technikai áramirányokat, amit a pozitívabb (nagyobb) szintről értelmezünk a negatív irányba (tehát ez nem az elektronok áramlása). A vízszintes sorban párhuzamosítva vannak a MOSFET-ek, tehát mindegyiken folyik áram, csak nem minden nyilat rajzoltam be, azt oda kell képzelni.

Rendesen bekötve a terhelőáram (piros nyíl) csak a felső soron folyik, ami előnyös, kisebb átmeneti ellenállás, kevesebb a hőveszteség, illetve ott párhuzamosan eggyel több alkatrészen oszlik el az áram.

A töltőáram (kék nyíl) mindkét soron átfolyik:

Ha te közös bekötést alkalmazol, akkor a terhelőáram is igénybe veszi mindkét sort, ami nagyobb melegedés, veszteség, kisebb terhelhetőség.

Sárgával kereteztem a kisütőellenállásokat és azok kapcsolótranzisztorait, amit a processzor vezérel, kvázi balanszírozásként.

Ez csak annyit jelent, hogy amelyik cella 4,25 V fölé billenne, arra rákapcsolja a kisütést és visszahúzza 4,2 V-ig, majd ismét lekapcsol róla.

Előzmény: Berezke (957)