szilvatövis Creative Commons License 2021.11.26 -1 0 403475

Van egy még érdekesebb aspektusa a francia energiaproblémának, ami mint a link mutatja nem újkeletű.

A francia atomálom elején, amikor még 100 GW-okról álmodoztak, rátukmálták a lakosságra az elektromos fűtést. (Nálunk is megtörtént ugyanez Paks 1 építése után, de hamar lejöttünk róla szerencsére)

A franciáknál részben szociális okokból maradt az olcsó elektromos fűtés, ami persze minden, csak nem olcsó az országnak, nem csak drága azáltal, hogy felveri a téli áramárakat, de rettentően szennyező is.

Tulajdonképp a franciák akkora böszmeséget csinálnak, amihez képest a német atomerőműbezárások aprócska bakinak tűnhetnek.

Így néz ki nagyjából az az áramigény többlet, amit a francia háztartások döntő részben közönséges villanyfűtőtestekkel elfűtenek.

https://energytransition.org/2016/10/guess-which-big-eu-country-might-have-blackouts-this-winter/

 

Minél hidegebb van, annál többet, ilyenkor az ország a régiós importra szorul, amit döntő részben ~30 % hatékonyságú szenes erőművekkel állítanak elő.

 

Tehát ahhoz, hogy spóroljanak a fosszilisekkel, nem égetik el kondenzációs kazánban a földgázt 104 % hatékonysággal.... tudom, nincs 100 % fölötti... energiamegmaradás...blabla...  hanem elszállítják a 30 %-os hatékonysággal termelt szenes villanyt 500 km-re még ~5-10 %-os veszteséget szenvedve és azzal fűtenek, kb. tízszer annyi karbonlábnyommal, hogy javuljon a statisztikájuk.

Előzmény: szilvatövis (403457)