Hussain Creative Commons License 1999.12.25 0 0 53
Kedves Yoscha!

bocsesz, hogy elég megkésve válaszolok.:-)

Az iszlám államról vaskos könyveket írtak a vallástudósok, többféle elképzelés is van arról, hogy milyen legyen az iszlám állam. Az államnak a sari'a-n, az iszlám jogon kell alapulnia, a sari'a forrása pedig a Korán és a Próféta (Allah békéje legyen vele) mondásai és cselekedetei.
Minden iszlám szervezetnek, nem csak az államszervezetnek :-) kell egy meghatározott vezetőjének (amir, magyarosan emir:-) és egy tanácsadó testületnek (sura) lenni.
Nem vagyok valami tájékozott az iszlám államok felépítésének a világában, vannak, ahol hasonló jellegű parlamentek működnek, mint Magyarországon, de van ahol a nép nem (nagyon) szól bele a vezetésbe.
Ha mondjuk egy keresztény kisebbségnek gondja támad akkor még a legfejletlenebb iszlám országban is talál egy minisztériumot, ahova levélben megírhatja a panaszait:-)
Sajnos erre az egész témára, amit most felhoztál, nem nagyon tudok válaszolni, mert nem nagyon ismerem azokat a műveket, ahol részletesen tárgyalják ezeket. A jelenleg létező iszlám országok nem feltétlenül a helyes dolgot teszik sok esetben. Ha valaki nem sérti meg Allah és a Próféta (Allah békéje legyen vele) személyét, csak mást gondol, szerintem nem szabad megölni, mint ahogyan Iránban csinálja állítólag titkosszolgálat, hanem meg kell győzni.
Biztos vagyok benne, hogy ha Muhammad próféta (Allah békéje legyen vele) idejében megjelent volna pl. egy kommunista Medinában, akkor nem vitték volna kapásból börtönbe, vagy ölték volna meg, hanem leültek volna vele vitatkozni. Az persze más dolog, hogy kétlem, hogy megengedték volna, hogy kommunista pártot alapítson, hisz az az Allahhoz vezető út helyett a pokolhoz vezetőt terjesztette volna:-)). De én ezen a téren, mondom tájékozatlan vagyok, majd ha megtanultam arabul és el tudom olvasni az ide vágó irodalmakat, majd rendesen válaszolok:-))).

Na csá

Előzmény: Yoscha (42)