attila0325 Creative Commons License 2021.11.23 0 1 503

Még egy kis adalék, most hogy nem telefonról kell pötyögnöm:

 

Honeywell FK06 szűrős víznyomáscsökkentő, illetve utána egy Aquafilter 10"-os szűrő van még beépítve, 50 mikronos szűrőbetéttel.

Eredetileg BWT volt tervben, így mikor a csőrendszert csináltam, egy BWT vörösöntvény bypass szelepet mindjárt be is építettem, de a vízlágyítónak van sajátja is.

Az nekem kicsit "költséghatékonynak" tűnik, közönséges műanyag, de igazából nincs vele gond. Nem csöppenik, csak én valahogy nem szeretem, ha egy vizes szerelvény műanyag.

Arra kell vigyázni, hogy az O-gyűrűk meg legyenek kenve összeszereléskor, nehogy megsérüljön. Tapasztalat: A bypass szelepen bőven van annyi plusz szilikon zsír, amennyivel a két becsatlakozást kényelmesen be lehet kenni.

A bypass szelepet a helyére téve én kábelkötözővel odarögzítettem a fejhez fixre, hogy ne is feszüljön a csatlakozás. Elég kemény a colos inox flexicső, így jobbnak láttam.

 

Eleve csak 3 bar a víznyomás az utcában, így a nyomáscsökkentőnek nincs dolga, a további nyomáscsökkenést elkerülendő 1" csatlakozású készüléket vettem, a rozsdamentes flexibilis bekötőcsövek is colos méretűek.

Az mondjuk még egy szép tétel, de szerintem érdemes normálisan bekötni, azon már nem illik spórolni.

A regeneráláshoz elhasznált só és vízmennyiség tényleg töredéke egy kínaihoz képest, és amit ígérnek az oldalon, hogy a vízkeménység mindig állandó, azt tudja. Eleinte havonta 2x mértem a keménységet,

6-7 °dH-ra állítottam, ezt stabilan tudja.

A szomszédom elmondása szerint ő másfél havonta borít bele egy zsák sót a Bluesoft-ba. Nyilván felhasználás függő is, de akkora eltérés nem lehet a vízhasználatunkban.

A kezelőfelülete egyszerű, mint a faék, gyakorlatilag a pontos időt lehet beállítani, a regenerálás időpontját, illetve a bejövő víz keménységét, meg még pár apróságot.

Alap esetben éjszaka végzi a regenerálást, de van még egy "recharge 97%" funkciója, ami napszaktól, és a beállított időtől függetlenül elindítja a regenerálási ciklust, ha elérte a 97%-os gyanta telítettséget.

Nem nagy a család, így ezt én nem használom. Mivel amerikai a cucc, a vízkeménységet nem °dH-ban (német keménységi fok) kell megadni, hanem az amerikai GPG-ben (grains per gallon).

Ennek az átváltásához van a kézikönyvben egy táblázat, miszerint

 

gpg = °dH x 1.043

°dH = gpg x 0.959

 

Sok különbség láthatóan nincs, nekem az Agrovíznél azt tanácsolták, hogy ha 22 °dH a bejövő keménység, nyugodtan hagyjam a gyári 25-ös értéken, így pár százalék tartalék mindig marad a gyantaágyban regenerálás előtt.

 

Gyantaágy fertőtlenítést a kézikönyv szerint érdemes közönséges háztartási klóros cuccal elvégezni (pl. clorox-ot említi). Sófelszívó kupakját levenni, 40-50 ml cuccot beleborítani, majd elindítani egy regenerálást.

Ezt talán évente érdemes, de ebben nem vagyok biztos. Beüzemelés után érdemes elvégezni. Miután rákötöd a vizet a lágyítóra, érdemes egy darabig folyatni a vizet, hogy kitisztuljon.

Az teljesen normális, ha az első pár liter víz barnás, érdemes egy darabig engedni. Egyrészt tisztul, másrészt így biztosan kilégteleníted a készüléket.

Előzmény: suncow (502)