Laci Creative Commons License 1999.12.20 0 0 7
Kedves Professzorok!

"Többen kifogásolták a H. Gy.-ben folyó állathangokat és olyan cselekedeteket, melyek valószínűleg egyáltalán nem Jézust dicsérik (mert ugye a Szellem Őt dicséri).

Lehet, hogy ez a cikk, és Te így kívánod védeni a hitgyüliseket, hogy esetleg mégis az Úrtól prófétálnának (szerintem kizárt!)? " -spec a cikk erre emlékeim szerint nem tér ki (de ha már itt tartunk van olyan ige, hogy üvölt, mint a strucc, meg ilyenek. És ez bizony -ezzel ellentétes említés ott- a szó szerinti értelmezés hatálya alá esik.), szerintem te ne próbáld eldöntetni, hogy mi volt a célja. Esetleg kérdezd meg az írójától.

"Egyébként a cikk összeköti az Ó-és az Újszövetség prófétáit. (...) S írva van (szószerint fejből nem tudom): "a próféták Jánosig voltak...". Tehát igaz, hogy ma is vannak és lesznek is próféták, de nem úgy, mint Jánosig. Azaz nem abban a szerepben. " -Na nézzük csak meg az általad idézett igét: " Mert a próféták mindnyájan és a törvény Jánosig prófétáltak vala." (Máté 11.13.)
"A törvény és a Próféták Keresztelő Jánosig Valának: az időtől fogva az Istennek Országa hirdettetik, és mindenki erőszakkal tör abba.
Könnyebb pedig a mennynek és a földnek Elmúlni, hogynem a törvényből egy Pontocskának elesni. " (Luk 16.16-17)

Tehát most már nem prófétálnak az Isten országáról, hanem hirdetik azt.
Szerintem érdemes megfontolni a következőket: a Biblia bemerítő János után egy prófétát sem említ (Jézuson kívül), aki Izraelnek prófétálna, hanem mindenki az evangéliumot hirdeti.

Azt pedig, hogy az újszövettségben is vannak próféták az tagadhatatlan (sok utalás van rájuk a Bibliában), légyszi ha nem értessz valamit, akkor homályos célzásokkal ne próbáld meg aláásni más tanulmányát erre alapozva. Valld be, te sem érted pontosan, hogy hogy van ez a dolog amit feszegetsz. Te gyakorlatilag egy bibliai "ellentmondást" próbálsz a cikk írójának felróni.

"Ez nem teljesen igaz, de jo gondolat" -ez nem teljesen igaz, de jó gondolat. :) Nem tudom, hogy milyen jogon teszel egy ilyen kijelentést csak úgy, érdemi magayrázat nélkül.

"enel azert egy katolikus lexikon v. elemzo kiadvany pontosabb es alaposabb szokott lenni, es a szerzok nevet sem titkoljak el l. Karl Rahner; Nyiri Tamas; Bolberitz Pal stb." -Nem tudom, azokat nem olvastam még (bár nem mondom, hogy nincs némi előítéletre alapozott selytésem azon tanulmányok pontosságáról :)), viszont a szerző neve itt sincs eltitkolva. Meg lehet nézni egy az egyben (ha nem sikerül, szólj, és elárulom neked, jó?)

"A szerzo nagyvonaluan a profetak es tanitok soraba sorolja Jezust ugy, hogy onnan nem emeli ki mashol sem. Ez hiba egy kereszteny szerzotol."-ezt nem értem. Most Jézust mint prófétát említi meg, és aki szerintem egy ilyen cikket képes elolvasni, az rendelkezik valami selytéssel, hogy tudja ki is Jézus teljességében, hogy nagyobb, mint próféta. Szerintem ez csak egy üres kötekedő beszólás volt.