Fügefan Creative Commons License 2021.11.11 0 0 180186

Üdvözletem!
Gondoltam kipróbálom a pálinkafőzést, csak úgy kiváncsiságból.

Hetekig olvastam utána és igyekeztem mindent nagyon alaposan kivitelezni.

A pálinkafőzőm egy Perfect home típusú 17 literes szimpla falú rozsdamentes főző, újonnan vettem 45 ezer forintért, jókat olvastam róla, nyilván kategóriájához képest, már ha van ennyire alacsonyan kategória.

A cefrém fügéből készült, saját fán termett, szép egészséges példányokat válogattam össze, és szépen ki is erjedt, a refraktometer csaknem nulla cukrot mutatott.

Összesen 18 liter lett a cefre, ami pont jó ebbe a főzőbe (a 17 liter az a nettó térfogata, maga az edény kb. 25 literes)

A tűzhely villannyal megy, óvatosan melegítettem, szerintem inkább túl lassan, mint túl gyorsan, 5 és fél óra alatt jött le az alszesz, ami kb. 3 liter lett.

200 ml-enként fokoltam, és akkor hagytam abba a főzést, amikor 12 fokos volt már csak az alszesz, ami lejött. Az első 200 ml-es pohár 62 fokos volt.

Az első 200ml-es pohár kb. higító szagú volt, az utána következő  5-6 pohárnak kifejezetten kellemes, gyümölcsös illata volt, az utána következőknek a szaga egyre inkább ázott kutyára emlékeztetett.

Tudom, ez még nem a finomítás, csak kivánsiságból szagolgattam.

Na a lényeg, hogy a főzést követően észrevettem, hogy sajnos leégett a cefre.
Nem nagyon brutálisan, csak pár milliméter vastag réteg tapadt le az aljára, de az rendesen odagyógyult.

Attól tartok ezt megszívtam sajnos.

Szerintetek van értelme lefőznöm az alszeszt, lehet ebből még valamit kihozni vagy kuka?

Olvastam olyat is, hogy aktív szénnel meg lehet szűrni, ennek van esetleg értelme?

És ha igen, akkor már alszeszt szűrjem át, vagy finomítsam előtte és a kész pálinkát szűrjem?

Nagyon megköszönnék bármilyen tanácsot! :)

üdv:

Fügefan