Trusova visszalépett az NHK Trophy-tól, úgyhogy a fáradásos törése komoly...A Skate America után hagyták valamennyit pihenni, de néhány napja már újra edzésbe állt. Őszintén szólva nem annyira meglepetés a sérülése, öt quad és tripla Axel edzését se lehet hosszú távon bírni. Ő tényleg nem sablonos, legalább nem kertelt soha és megmondta hogy őt csak az ugrások érdeklik. A kűrjében a zene legalább jó aláfestés a négyfordulatosokhoz, ha már koreográfia gyakorlatilag semmi sincs. :D
Szerintem is aggasztó egy ideje, ami Tutberidze csapatában folyik, de emellett az is rossz, hogy akik értékelik az előadásaikat, szinte mindig szemet hunynak a problémás elemeik felett, ezáltal zöld utat adnak ahhoz, hogy még nehezebb ugrásokat mutassanak be és így minél gyorsabban kifacsarják őket. Ha tényleg szigorúbban vennék az értékelést, akkor hiányos, élhibás, mínusz kivitelezésű elemeket nem érne meg betenni a programokba. A fejlődés nyilván óhatatlan egy sportágban, de annak gyorsaságát, és irányát igenis kézbe lehet(ett volna) venni, ezzel viszont már elkéstek.
A korhatás emeléshez nem tudom meglesz-e a politikai érdek, azt meg kell szavazni, amihez nem kevés kompromisszumot kéne kötni, elsősorban nyilván az oroszokkal.
Kostornaiát sajnálom, ő az egyetlen orosz női versenyző akivel igazán érdekel mi van. Mert amióta megláttam junior korában, ő a kedvenc. Olyan tehetség, mint ő, ritkán születik. Nagy kisugárzása, jelenléte van a jégen, amit nem lehet fejleszteni, ez vagy van, vagy nincs. Ezért is fájó, hogy a fénykora a junior korszakában és fél szezon erejéig a felnőttek között volt, azóta nem ugyanaz. És nem hiszem, hogy ez csakis az ő hibája lenne, a rendszerrel is ugyanúgy vannak bajok.
Az olasz verseny után egy interjúban Gleikhengauz nem kímélte, mert szerinte nem az instagramon kell az edzők fele a hálák kifejezni, hanem az edzésen kell mindent beleadni, és kritizálta, hogy nem fut le annyi programot edzésen mint mások. Akkor is ha van igazság abban, amit mond, szerintem nem etikus nyilvános nyilatkozatokban ekézni a versenyzőt a Világkupa szezon közepén. Nem hiszem, hogy azért mond ilyeneket, hogy ezzel ösztönözze a nemzeti bajnokságig, hogy szedje össze magát. Sokkal inkább gondolom, hogy zavarja őket az, ha egy versenyzőjük nem úgy teljesít ahogy megszokták és elvárható szerintük, és próbálják a felelősséget a versenyzőre hárítani, ezzel is védve a Tutberidze edzői teamről kialakított jó képet. Egyetértek veled abban, hogy nehéz elképzelni hogy mindannyian megkapják a támogatást abban a csooportban, ahhoz egyszerűen túl sok versenyzőjük van. Azért is mentek el tavaly Plushenkohoz, hogy ott több figyelmet kapjanak, és akkor még csak Trusova, Shcherbakova, Kostornaia voltak a szeniorok, a többiek csak juniorban voltak. Szerintem kettőn áll a vásár, és nem lehet, hogy csak az egyik fél hibázik. A sok programváltoztatást sem értem teljesen. Kicsit mintha valójában már szabadulnának tőle, de még nem tehetik meg a szezon közepén.
Szép is lenne, ha Alena is el tudna menni Orserhez, legalább csak kipróbálni magát, de erre tényleg nincs realitás. Medvegyeva két évig érinthetetlen volt, megvoltak a szponzorai, a támogatottsága a szövetségen belül, ahhoz hogy jelentős anyagi befektetéssel szerencsét próbáljon Kanadában. Az olimpiai ezüstje után mindenki szimpatizált vele és őt meg hajtotta a bosszú. A orosz szövetségnek is érdeke volt, hogy a 2019-es VB-re legyen érmesük, több is. Ezért akkor még volt mi miatt támogatni Zsenyát. Kostornaia mellett sajnos nem lenne ilyen támogatottság még ha akarna is egy ilyen lépést tenni. Nem tudom mihez kezd majd ezután, talán tényleg elkezdi az orvosi egyetemet, ahogy régebben szerette volna.
Nekem Shcherbakova továbbra is unalmaska összességében. Medvegyeva korcsolyázótudása vagy ugrásai se voltak jobbak az övénél, de mindig is érzelgősen adott elő, megvolt nála a dráma, ezért érdekesebb volt őt nézni, bármit is adott elő. Anna muzikális, de mindig hasonlóan visszafogottan ad elő, és akármennyire is kedves, nem egy érdekes korcsolyázó. Az ugrásait erőlködve ugorja, és a forgásai is inkább romlottak az utóbbi időben. Fejben nagyon erős, ez a legnagyobb pozitívuma neki, megcsinálja amit elvárnak tőle, talán ezért is az egyik Tutberidze kedvenc.
Én szeretem Mait, bár nem túl karakteres korcsolyázó, viszont nagyon szépen lendületesen korcsolyázik, szeretem ahogy az ugrásait a program beépíti, erőlködés nélkül. Kicsit viszont alacsonyak, ez kevésbé tetszik. A Mission kűrje az egyik kedvencem az elmúlt szezonokból. Annak örülök a leginkább, ha újra versenyzik és jobban van. Ha tartja a formáját, és a nemzetin is így teljesít, még az olimpiai keretbe kerülés se lehetetlen.
2-3 éve még reménykedtem, hogy Rika Kihira akár olimpiai éremesélyes is lehet, erre annyira félreedzették őt, hogy most már az lenne a pozitívum ha egyáltalán kijutna az olimpiára. Ez nagyon szomorú. A mezőny náluk erős, ott van Kaori és Wakaba, Mana, és Rino Matsuike, akinek nagy hátszele van, ők mind bekerülhetnek a csapatba. Ennek ellenére még a GP döntőben sem valószínű hogy lesz akár egy is közülük. Max 1. Japán rendezi a döntőt és alig lesz ott versenyzőjük.