morgue Creative Commons License 1999.12.18 0 0 225
Nem Silós, hanem Siklós.

Úgy tűnik, megállapodás születhet a Magyar Építészkamara (MÉK) vezetôsége és az új Nemzeti Színház kormánybiztosa, Schwajda György között. Legalábbis ezt látszik alátámasztani az a hat pontban rögzített nyilatkozat, amelyet csütörtökön mindkét fél aláírt. Eszerint: „1. A MÉK elnökségét köti a küldöttgyűlés 1999. III. 26-i határozata, mely szerint a MÉK nyilvános, országos pályázatot tart elfogadhatónak. 2. A kormánybiztos elfogadja, hogy tervpályázat legyen, azonban a tervpályázat két lehetséges alternatívája közül (nyilvános, ill. meghívásos), csak meghívásos formát tud elfogadni. 3. A felek elismerik a pályázat kiírójának törvény biztosította jogát, hogy a tervpályázat jellegét maga határozza meg. 4. A MÉK elnöksége a kormánybiztos úr kompromissszumos javaslata ismertetésének érdekében haladéktalanul összehívja a MÉK-küldöttgyűlést, hogy kikérje véleményét a pályázati forma megváltoztatásáról. 5. Minden jelenlévô örömmel üdvözli, hogy a Nemzeti Színház kijelölt helyszínével kapcsolatban egyetértés alakult ki. A jelenleg érvényben lévô részletes rendezési terv lehetôvé teszi a Nemzeti Színház megépítését. 6. Amennyiben a küldöttgyűlés a meghívásos pályázatra a javaslatot elfogadja, a kamara a pályázati kiírásban együttműködik, törvényben biztosított jogánál fogva véleményezi azt, és a bírálóbizottság munkájában közreműködik.”
Balogh Balázs, a MÉK elnöke lapunknak elmondta, a március 26-án tartott kamarai küldöttgyűlés továbbra is kötelezi ôket arra, hogy országos és nyilvános tervpályázat mellett foglaljanak állást, bár jogilag nincs alapjuk arra, hogy beleszóljanak a pályázat formájának a meghatározásába. A mostani megállapodás azt jelenti, hogy a kamarának sikerült kiharcolnia a meghívásos pályázat kiírását. Mihamarabb öszsze kell tehát ismét hívniuk a küldöttgyűlést, hogy megszavaztassák errôl a tagságot. Az elnök szerint a pályázat végeredménye azon múlik, hogyan fogalmazzák meg a feltételeket a tervezôk számára, kik bírálják el a pályaműveket, és hogy a pályázat kiírója elkötelezze magát, hogy a végeredményt elfogadja. Arra a felvetésre, hogy ki lehet egy pályázatot úgy is írni, hogy annak csak egyetlen pályázó tud eleget tenni, Balogh Balázs azt válaszolta: a bírálóbizottságot úgy kell a jogszabályok szerint összeállítani, hogy a zsűriben részt vevôk kétharmada rendelkezzen a pályázóktól elvárt jogosítványokkal, tehát kamarai tag, építész. Ez kizárja a részrehajló döntést. Hozzátette, döntô az ügy kimenetele szempontjából, hogy a kamara elfogadta, a színház felépítésének a végsô határideje ne változzon, 2002. március 15. maradjon. A meghívásos pályáztatás csupán néhány hónappal késlelteti az építkezés megkezdését. Arra a kérdésre, maradt-e még kedvük a magyar építészeknek Nemzetit tervezni, az elnök azt válaszolta, óriási egy ilyen épület presztízsértéke. Hozzátette, a nagyközönség nem érti, mi a kifogása a szakmának a Siklós Mária által tervezett épület ellen, a legtöbb embernek ugyanis tetszik a makett. Az építész olyan épületet tervezett, mely nem olyan sivár, mint a modern épületek többsége. Ez az állásfoglalás el kell gondolkodtassa a szakmát, hiszen a modern építészet csôdjét tükrözi. Csupán azt nem tudják a kívülállók, hogy a sivárság nem az irányzat sajátossága, hanem a legtöbb esetben a takarékoskodó megrendelô kívánalma. Balogh Balázs elismerte, a Nemzeti terve körüli viták az építészeten belüli irányzatok harcát is tükrözik.
Sokakat meglepett, hogy az építészeti pályázat kiírását korábban kategorikusan elutasító Schwajda György most hajladnónak mutatkozik a megegyezésre. Egri Gábor, az Új Nemzeti Kht. sajtófônöke lapunknak elmondta, mostanra lett kész az a koncepció, amelynek alapján a kormánybiztos alkalmat lát a pályáztatásra. A jogszabályok lehetôvé tennék, hogy a beruházó megbízzon valakit a tervezéssel, de jobb a békesség. Elmondta még, Schwajda ragaszkodik ahhoz, a Siklós Mária által tervezett színház maradjon a tervpályázat kiindulópontja, ezen képzelhetôk el a továbbiakban módosítások. Tehát az épülô új Nemzeti Színház megjelenésében nem fog nagyon eltérni a napokban bemutatott makettôl.